in , ,

15 Miljard verlies voor belastingbetaler bij beursgang: Dijsselbloem stelt verkoop ABN Amro uit wegens beloningsbeleid

382619959 54e74886ed abnamro

Minister Dijsselbloem stelt de verkoop van ABN Amro uit vanwege het beloningsbeleid. Dijsselbloem was het eerder deze week totaal oneens met de verhoging van het vaste salaris voor de top.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelt de geplande verkoop van ABN Amro uit. De minister heeft dat laten weten aan de Tweede Kamer.

Reden voor het uitstel is de recente onrust rond de salarisverhogingen aan de top van ABN Amro. De Tweede Kamer was daar laaiend over. Dijsselbloem noemde de verhogingen ook slecht te begrijpen en een verkeerd signaal, maar zei erbij dat hij er juridisch noch politiek iets tegen kon doen. De salarisverhoging bij ABN was afgesproken in 2012 en toen ook goedgekeurd door zowel toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager als de Tweede Kamer.

Dijsselbloem schrijft de Kamer nu dat hij het besluit over verkoop van ABN uitstelt in het licht van de reacties en vragen die Kamerleden hem over de salarisverhogingen hebben gesteld:

”Deze week ontving ik de inbreng van de vaste Kamercommissie voor Financiën inzake een ”schriftelijk overleg over de salarisverhoging van het bestuur van ABN Amro”. In het licht hiervan stel ik het besluit aangaande van ABN Amro uit”, aldus Dijsselbloem.

Het uitstel is frappant. In een interview met RTL Z zei topman Gerrit Zalm van ABN Amro in augustus nog ABN Amro klaar was voor de beursgang.

Rust nodig

De minister vindt dat er de laatste weken te veel zaken zijn rond ABN die de aandacht afleiden. Hij wil de Kamervragen over de salarissen eerst beantwoorden en daar met de Kamer over in debat. Er is rust nodig rond de bank, en die ontbreekt in de ogen van de minister op dit moment.

Dijsselbloem had de Kamer eerder gemeld dat het kabinet voor 1 april een besluit wilde nemen over een beursgang van ABN Amro. Het principebesluit om de bank weer van de hand te doen was in augustus 2013 al genomen.

Vinger aan de pols

Dijsselbloem zei dinsdag nog dat hij de vinger aan de pols wilde gaan houden bij de verhoging van de vaste salarissen aan de top van de Nederlandse banken en verzekeraars. Behalve bij ABN gaan ook de vaste salarissen voor de top van ING en Nationale Nederlanden fors omhoog.

Dijsselbloem bekeek eerder of hij de vaste salarissen kon beperken, maar zag daar na een negatief advies van de Raad van State vanaf. Mochten de vaste salarissen toch weer de pan uit rijzen, dan moet de Tweede Kamer misschien toch de wetgeving aanscherpen, suggereerde hij.

Lees verder via Stop de bankiers.

15 Miljard verlies voor de belastingbetaler

Het ziet ernaar uit dat ABN Amro na de zomer naar de beurs gaat. Ingewijden in Den Haag bevestigen dat het kabinet daar vandaag over praat. Minister Dijsselbloem had al een paar keer aangekondigd dat het kabinet de plannen deze maand bekend zou maken.

Het kabinet nam anderhalf jaar geleden al het principebesluit dat ABN Amro op termijn terug naar de markt zou gaan. De termijn en de precieze manier waarop moesten nog worden bepaald.

Voor de bank is het een terugkeer naar zelfstandigheid en voor de Amsterdamse beurs wordt het de grootste beursgang uit zijn geschiedenis. De staat hoopt 15 miljard euro op te halen met de bank, die in 2008 werd genationaliseerd.

Topman Gerrit Zalm dacht een half jaar geleden aan een bedrag tussen de 12 en 20 miljard euro. De bank wordt ook niet in één klap naar de beurs gebracht, maar in delen van 20 of 25 procent, uitgesmeerd over een aantal maanden. Bij stijgende beurskoersen kan de prijs oplopen en dus meer opbrengen of juist minder als koersen dalen.

Vinger in de pap

Wat het ook wordt, de staat schiet er miljarden euro’s bij in. Volgens Dijsselbloem heeft de overname met alle bijkomende kosten de staat 21,7 miljard euro gekost. Dat is exclusief de rentekosten en de dividendopbrengsten.

De Algemene Rekenkamer heeft becijferd dat de kosten voor de staat een stuk hoger liggen. Met alles erop en eraan staat ABN Amro voor 31,7 miljard in de boeken. Een beursgang van 15 miljard euro brengt dus nog niet de helft op.

Lees verder via Stop de bankiers.

Photo by Still Burning cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8462507556 8190076579 de rotterdam

De Rotterdam: Mooi gebouw, maar ambtenaren moeten 30 minuten op de lift wachten

makkelijk gezicht

Het is een feit: Verkeerscamera’s met gezichtsherkenning met bekeuring, nog steeds niets te verbergen?