in

19 jaar na de NAVO-overval: 84% van de Serviërs wil niet in de NAVO

19 jaar na de, het volkerenrecht schendende, -overval op het voormalige Joegoslavië is de overgrote meerderheid van de Serviërs, namelijk 84%, tegen een eventuele toetreding van zijn land tot de NAVO. Dit bleek uit een afgelopen week gehouden peiling.

In de peiling van het opinieonderzoeksinstituut Ninamedia was 66% van de geënquêteerden van mening dat de luchtaanvallen in het voorjaar van 1999 vermijdbaar waren. Net 17% van de geënquêteerden vond dat de van de toenmalige Joegoslavische president Slobodan Milošević de grootste verantwoordelijke voor de luchtaanvallen was.

Milošević werd in 1999 door het -tribunaal voor oorlogsmisdadigers voor het voormalige Joegoslavië wegens oorlogsmisdaden in , Bosnië-Herzegovina en Kosovo aangeklaagd. Hij was kort voor het einde van het proces in in maart 2006 aan hartfalen overleden. Daarop werd het proces gestaakt. Onbetwist is, dat tot de escalatie in 1999 het zogenaamde Dictaat van Rambouillet had bijgedragen – de NAVO had in het verdrag volledige bewegingsvrijheid voor zichzelf in Joegoslavië geëist. Belgrado wees het dictaat af.

Zaterdag was het 19 jaar geleden dat de NAVO-luchtaanvallen tegen Joegoslavië plaatsvonden. Door de bombardementen waren er – officieel – tussen 1200 en 1500 mensen om het leven gekomen, ongeveer 12.000 raakten gewond. Het exacte aantal slachtoffers werd nooit vastgesteld. De oorlogsschade werd ongeveer op ongeveer $ 400 miljard becijferd. Niet alleen in Servië is men niet vergeten dat bij de luchtaanvallen op talrijke civiele instellingen zoals fabrieken, maar zelfs scholen gebombardeerd werden. Het militaire effect van de luchtaanvallen was minimaal. Als succes van de NAVO-interventie kon het omstreden, tot dan toe tot Servië behorende, Kosovo zich afsplitsen en daar een grote Amerikaanse basis, “Camp Bondsteel”, opgericht worden.

Bron:
http://zuerst.de

Lees ook eens verder bij de bron: E.J. Bron


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volgend jaar explosieve stijging zorgpremie

De EU schaakt Mozilla Firefox