in , , , , , , ,

“1984” wordt 70 jaar oud in een wereld die wel erg veel lijkt op het boek

Deze maand wordt de legendarische roman van , “1984”, 70 jaar oud en de waarschuwingen in het verhaal zijn nu relevanter dan ooit. De van Orwell waren zo duidelijk dat het bijna leek alsof het werd gebruikt als een soort van onbedoelde handleiding voor potentiële tirannen.

In de wereld van 1984 is er een alomvattende surveillancestaat die iedereen in de gaten houdt, op zoek naar mogelijke rebellen en verzetsmensen. is de norm in deze wereld, en is zo extreem dat individuen “onpersoonlijk” kunnen worden, die in wezen uit de samenleving worden verwijderd omdat hun ideeën door het establishment als gevaarlijk werden beschouwd.

Dit is een idee dat erg bekend is bij activisten en onafhankelijke journalisten die uit het openbare gesprek worden verwijderd vanwege het uiten van berichten over bij de en bedrijven op .

Orwell staat bekend om het bedenken van de term ‘dubbel spreken’, wat een manier is om de eufemistische taal te beschrijven die de overheid gebruikt om hun meest vuile daden te vertellen. In het verhaal van Orwell bijvoorbeeld, werd het ministerie van het Ministerie van genoemd, net als vandaag het overheidsagentschap dat ooit bekend stond als ‘Het ministerie van Oorlog’, nu ‘Ministerie van Defensie’ wordt genoemd.

Er was ook een eindeloze oorlog in het verhaal van Orwell, waarvan de omstandigheden regelmatig zouden veranderen, waardoor de algemene bevolking in de war zou raken over conflicten, zodat ze zouden opgeven om te proberen te begrijpen wat er werkelijk aan de hand is. Sommige van deze voorspellingen waren slechts herkenningen van patronen in de geschiedenis van de mensheid, omdat het idee van ‘onpersonalisme’ en oorlogspropaganda niets nieuws is.

Orwell had echter een ongelooflijk begrip van hoe de technologie zou evolueren in de 20e eeuw, en hij was in staat zich voor te stellen hoe technologie zou worden gebruikt door degenen die de macht hebben om de massa te beheersen.

De technologische voorspellingen in het boek waren echt griezelig, omdat ze een vrij nauwkeurige beschrijving van onze moderne wereld geven. Orwell beschreef “telescreens”, die fungeerden als zowel een entertainmentapparaat als een tweewegscommunicatieapparaat. Dit type technologie werd destijds door veel futuristen voorspeld, maar de voorspelling van Orwell was uniek omdat hij suggereerde dat deze apparaten door de overheid zouden worden gebruikt om mensen te bespioneren, via microfoons en camera’s die in de apparaten waren ingebouwd.

Helaas, zoals in het boek van Orwell, worden mensen in de moderne wereld zo afgeleid door entertainment en de verdeeldheid door de politiek dat ze geen idee hebben dat ze in een tirannieke politiestaat leven. Deze politiestaat was ook een sterk afschrikmiddel in de wereld van 1984, want hoewel veel van de burgers in het boek een positieve mening hadden van ‘’, was het toch iets dat ze vreesden, en het was een kracht die ze onder controle hield.

Natuurlijk is dit niet veel anders dan de houding die de gemiddelde Amerikaan of Europeaan heeft wanneer hij wordt geconfronteerd met politiegeweld en corruptie bij de overheid.

Veel van de ideeën over macht en gezag die in de klassieker van Orwell tot uiting kwamen, zijn tijdloos en zo oud als de opgenomen geschiedenis, maar zijn analyse van hoe technologie de destructieve aard van macht zou versterken was ongelooflijk uniek, vooral voor zijn tijd.

Lees verder bij de bron: worldunity.me


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

TV kijkend Nederland was Peter R. de Vries al zat, topcrimineel zet hem op dodenlijst

Blackwater huurlingenleger bereid om Venezuela aan te vallen