in , , ,

2019: inkomen stijgt maar prijzen ook

mohamed_hassan / Pixabay

In januari 2019 zullen we ons inkomen zien stijgen. Joepie! Bent u ook zo bllj nu? Als u tot de 96 procent van Nederland behoort, want 4 procent valt alvast uit de boot. Die betaalt al geen belastingen en gaat er niet op vooruit. Integendeel. En tja, voor die meerderheid hebben we toch niet met zekerheid goed nieuws hoor.

De prijzen zijn al in 2018 hoger gestegen dan ons inkomen van dit jaar. Dat staat vast dus dat was en is niet zo best hé? 2019 brengt, misschien, waarschijnlijk, ook nog meer onheil. Want jammer maar helaas: veel wordt ook duurder. Het tarief van 6  procent gaat 9 procent worden. We gaan er dus…op achteruit? Of vooruit zoals de overheid belooft?

(Door JOOST VAN BUUREN, oorspronkelijk verschenen op biflatie.nl)

Dat hangt af van of u ‘gemiddeld' bent, ‘modaal'. Dat hangt af van uw bestedingspatroon.

Goede voornemens of beloften voor 2019

Onze excuses wanneer we hiermee misschien uw dag verknoeien. ‘Doordat het lage BTW-tarief omhoog gaat van 6 naar 9 procent zullen ook de prijzen omhoog gaan. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal het hogere netto-inkomen er desondanks voor zorgen dat 96 procent van de Nederlandse huishoudens erop vooruitgaat.' Dat is de belofte. Beloften zijn mooi.

Als je je woord houdt en die belofte ook inlost. ‘Desondanks'? En dat moeten we aannemen, geloven? Geloven is ook mooi, maar controle is beter.

We controleren

Doet u de berekening op https://www.nibud.nl/consumenten/koopkrachtberekenaar/. We voeren in:  ‘Situatie=(echt)paar, 2 kinderen, tweeverdieners € 50.000 & € 25.000.' Dat is een ‘gemiddeld' Nederlands gezin. (Onthoud u dat woord, ‘gemiddeld',vooral.) Samen verdienen ze 75.000€ oftewel ongeveer twee keer modaal (37.000€ in 2018). Volgens de koopkrachtberekenaar gaat dit gezin er met 58€ per maand in 2019 op vooruit.

Dat zou dus kloppen met wat genoemd ministerie belooft. Wel Joost, wat zit je dan te zeuren? Omdat je hebt, grote leugens, en statistieken en cijfers. Kijken we om te beginnen samen al even terug op 2017?

Niemand is gemiddeld of doorsnee, dus?

RTLZ in september 2018, terugkijkend op het jaar tevoren: ‘Helft Nederlanders ging er vorig jaar op achteruit.' En: ‘Bijna de helft van de Nederlanders zag de in het economische wonderjaar 2017 dalen. Over de gehele linie steeg de gemiddelde koopkracht nog wel lichtjes: met 0,5 procent.' De conclusie is correct. De cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Want gemiddeld klinkt fijn en staat goed, is representatief, toch?  Zoals in onze berekening van het zogenaamde gemiddelde gezin, twee keer modaal inkomen en twee kids.

Alleen: op een of andere manier lijkt niemand of bijna niemand ‘gemiddeld' of ‘doorsnee' te zijn?!

CBS beaamt het letterlijk

‘De stijging van de koopkracht in 2017 bleef achter bij de groei van de Nederlandse economie (bijna 3 procent). Een verklaring hiervoor was dat de reële lonen niet stegen in 2017; hoewel de cao-lonen met gemiddeld 1,4 procent toenamen, stegen de consumentenprijzen gemiddeld evenveel.

Wanneer de koopkracht in doorsnee stijgt, wil dat niet zeggen dat iedereen erop vooruitgaat. Zo kromp de koopkracht vorig jaar bij 46 procent van de bevolking. Daarbij varieerden de onderlinge koopkrachtontwikkelingen fors.'

‘Gemiddelde koopkrachtstijging van 1,6 procent'

Dat is dus de belofte voor volgend jaar, dat is straks, 2019. Koopkracht, ‘gemiddeld' (daar héb je dat woord, die uitdrukking weer?!), omhoog. Niet alleen een belofte voor meer loon vanaf jauari 2019. Dat zal vast kloppen, we zullen het wel merken zeker? Maar toch ook best controleren. Dus ook een belofte voor meer koopkracht. Dat is pas belangrijk! Gaan we meer kunnen kopen met dat hogere inkomen? Nu: die 6 procent BTW naar 9 procent.

Wat wordt er effectief duurder? Dat hebben economen van berekend. En de Belastingdienst.nl :

23 Procent van die verhoging treft basisgoederen, basisbehoeften.

Alles hangt af van uw bestedingspatroon. Als een vierde van waar we niet zonder kunnen, de basisbehoeften en goederen, stijgt met 9 procent in plaats van 6 procent? Ik ken uw persoonlijke situatie niet, die kent u alleen. Alleenstaande, met vier kinderen, aan de bijstand, of topverdiener? De meeste Nederlanders, de ‘gemiddelde Nederlander' (?!) zal vast alleen de titel lezen zeker, op Nu.nl:

‘Eerste loonstrookje van 2019 valt voor bijna iedereen hoger uit'

Niet? Ik weet het niet. Maar ik zou toch maar een oude volkswijsheid toepassen: “Eerst zien en dan geloven”. En controleren. Niet luisteren naar wat ze zeggen (of schrijven), maar kijken naar wat ze doen. Gaat u er op vooruit? Of gaat u achteruit straks, in 2019? Wéér, zoals in 2018? Het hangt af van waar u hoeveel aan gaat uitgeven, uw bestedingspatroon dus. Het hangt er ook van af hoe ‘gemiddeld' u wel bent?

We moeten wel eindigen met wat Doe Maar zong: “Zoek het zelf maar uit”


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Die opwarming wil maar niet lukken: filmpjes van 11 vulkaanuitbarstingen in 1 week tijd!

Soros geeft $ 1,35 miljoen aan “onpartijdige” Watchdog Group die Trump met rechtszaken bestookt