in , ,

22% niet naar de dokter vanwege de kosten

Het hoge verplichte eigen risico is slecht voor de gezondheid, zo stelt huisarts Dirk van Duppen in de Volkskrant. Uit de Health Policy Survey is gebleken dat in 2013 22% van de Nederlanders één keer of vaker heeft afgezien van zorg vanwege de kosten. In 2010 was dat nog 6%.

‘Afzien van zorg’ omvat het nalaten van het brengen van een bezoek aan een arts, het niet laten uitvoeren van een onderzoek dat werd aanbevolen, het niet ondergaan van een behandeling of het niet afhalen van medicijnen. In geen enkel ander land was er in de periode 2010-2013 sprake van zo’n grote stijging. Ondertussen steeg het verplichte eigen risico in van €220,- euro in 2012, naar €350,- in 2013, €360,- in 2014 en nu kost het €375,-.

Uit het opiniestuk blijkt ook hoezeer de stijging van het eigen risico effect heeft op de relatie tussen de huisarts en de patiënt. Zo was er een patiënt met diarree waarvoor een huisarts onderzoek liet doen. Uit de kweek kwam naar voren dat er niets aan de hand was, maar in plaats van dat de patiënt blij en opgelucht was, stelde deze de huisarts aansprakelijk voor de ‘onnodige kosten’ die waren gemaakt omdat de patiënt zijn eigen risico ervoor had moeten aanbreken.

Lees verder via: Wel.nl

Photo by CarolienC


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
m m brandon
5 jaren geleden

zo dan ben ik niet alleen ik doe dat ook ik heb een paar hartmedicijnen laten vallen ik ga nog maar eens in het anderhalf jaar naar de cardioloog anders kan ik het niet meer betalen greetings mm brandon

Lang leven de ICT: Friese taal legt computersystemen plat

Reden nummer zoveel om het EPD te weigeren; Artsen weigeren privacytest door CBP