in , ,

22% niet naar de dokter vanwege de kosten

Het hoge verplichte eigen risico is slecht voor de gezondheid, zo stelt Dirk van Duppen in de Volkskrant. Uit de Health Policy Survey is gebleken dat in 2013 22% van de Nederlanders één keer of vaker heeft afgezien van zorg vanwege de kosten. In 2010 was dat nog 6%.

‘Afzien van zorg’ omvat het nalaten van het brengen van een bezoek aan een arts, het niet laten uitvoeren van een onderzoek dat werd aanbevolen, het niet ondergaan van een behandeling of het niet afhalen van medicijnen. In geen enkel ander land was er in de periode 2010-2013 sprake van zo’n grote stijging. Ondertussen steeg het verplichte eigen risico in van €220,- in 2012, naar €350,- in 2013, €360,- in 2014 en nu kost het €375,-.

Uit het opiniestuk blijkt ook hoezeer de stijging van het eigen risico effect heeft op de relatie tussen de en de patiënt. Zo was er een patiënt met diarree waarvoor een huisarts onderzoek liet doen. Uit de kweek kwam naar voren dat er niets aan de hand was, maar in plaats van dat de patiënt blij en opgelucht was, stelde deze de huisarts aansprakelijk voor de ‘onnodige kosten’ die waren gemaakt omdat de patiënt zijn eigen risico ervoor had moeten aanbreken.

Lees verder via: Wel.nl

Photo by CarolienC


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

Lang leven de ICT: Friese taal legt computersystemen plat

Reden nummer zoveel om het EPD te weigeren; Artsen weigeren privacytest door CBP