in , , , ,

3,3 miljard reserves niet ingezet voor zorgpremies

Berekeningen van de Consumentenbond laten zien dat ruim 3,3 miljard aan overtollige reserves hebben. De Consumentenbond wil niet dat zorgverzekeraars onnodig blijven oppotten en dat zorgverzekeraars er alles aan doen om de premiestijging te beperken.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘We zien dat de zorgverzekeraars minder winst maken. Uit de cijfers van de ‘grote vier' (CZ, VGZ, , Menzis) over 2015 blijkt de totale winst meer dan gehalveerd ten opzichte van 2014. Vooral Menzis en CZ lijken nauwelijks over te houden. Maar toch konden de vier in 2015 307 miljoen in de reservepot stoppen.

Ook de 1,1 miljard die ze reserveerden om tekorten op te vangen is het grootste deel niet gebruikt.' De 3,3 miljard aan reserves die ze in 2015 hebben is voor het grootste deel in handen van Achmea: 1,4 miljard. Het minst heeft Menzis in de spaarpot: 205 miljoen. Opvallend is dat de eerste veel winst oppot, waar Menzis de reserves juist inzet om stabiel te houden.

De labels van de ‘grote vier' gaan zeer uiteenlopend met de reserves om. Anderzorg van Menzis gaat het beste met het premiegeld om. Binnen Achmea is FBTO de positieve uitschieter als het gaat om reserves, premie  en uitgaven voor reclame, personeel en kantoren.

OZF daarentegen reserveert niets voor premieverlaging, heeft een hoge premie en enorme reserves. Bij CZ geeft Ohra het goede voorbeeld met de laagste reserve en laagste kosten maar maakt Delta Lloyd het bont met hoogste premie en riante reserves.

De premie van DSW stijgt in 2017 van €98,75 naar €108 per maand. Voorgaande jaren bleek de premie van DSW leidend te zijn voor de premies van andere verzekeraars, die vaak in november volgen. De Consumentenbond wil dat zorgverzekeraars er alles aan doen om de premiestijging te beperken en ook duidelijk verantwoorden.

Waar zitten de kostenstijgingen, welke reserves zijn er, en wat wordt er gedaan om de premie voor 2017 te dempen?

Lees verder via de Bron: Bank Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Verhuurders staan boven de wet: Verhuurders bewaren inkomensgegevens huurders

Na de wereld geterroriseerd te hebben met Zika paniekzaaierij, Zika virus veroorzaakt ondanks alles toch geen hersen misvormingen