De geraamde kosten van de ontmanteling van oude Sovjet-kernreactoren in Litouwen, bulgarije en slowakije zijn sinds 2010 met 40 procent gestegen tot 5,7 miljard euro. Met de kosten van definitieve berging van gebruikte nucleaire splijtstof en hoogradioactief afval erbij kan dat bedrag oplopen tot 11,4 miljard euro.
Dat blijkt uit een dinsdag in Brussel gepresenteerd rapport van de Europese Rekenkamer. Door vertragingen met de ontmanteling van de grootste kerncentrale ter wereld in Ignalina (Litouwen) en die in Kozloduy (Bulgarije) en in Bohunice (Slowakije) komt de financiering in gevaar. De eu biedt sinds 1999 financiële bijstand, die in 2020 totaal 3,8 miljard euro zal bedragen.
Vooral in Litouwen wil het niet vlotten en dreigt een financieringskloof van 1,56 miljard euro. In Slowakije is het gat 92 miljoen, in Bulgarije 28 miljoen, waarschuwt de rekenkamer. ,,De vertragingen en het geldgebrek zijn zorgelijk maar ook wordt er onvoldoende voortgang geboekt bij het vraagstuk van de definitieve berging van kernafval”, zei Phil Wynn Owen van het inspectieteam.
Zo heeft de Litouwse regering de einddatum voor ontmanteling van Ignalina opnieuw uitgesteld, tot 2038. Tegen die tijd zullen de kosten van alleen de ontmanteling zijn opgelopen tot 3,4 miljard, schat de rekenkamer, die constateert dat in Ignalina niet aan alle voorwaarden zijn voldaan ,,richting onherroepelijke sluiting”. Ook is er nog geen vergunning afgegeven voor ontmanteling.
Als voorwaarde voor hun toetreding tot de EU moesten de drie landen in totaal acht kernreactoren van de eerste Sovjet-generatie op de terreinen van drie kerncentrales sluiten en daarna ontmantelen. Bulgarije hoopt daar in 2030 mee klaar te zijn, Slowakije in 2025. De EU-inspecteurs kwamen in 2011 voor het laatst op bezoek om te controleren of dat efficiënt gebeurt.
Lees verder via de Bron: Europa Nu
Photo by Martijn.Munneke cc