in

‘90% van dodelijke slachtoffers door drones waren onschuldige burgers’

Details van het materiaal werden donderdag door het internetportaal The Intercept bekendgemaakt. Daaruit blijkt onder andere dat ongeveer 90 procent van de mensen die op een klein half jaar tijd door -drones werden omgebracht, geen geviseerde doelwitten, maar onschuldige burgers waren.

De documenten spelen alleszins in de kaart van het door mensenrechtenactivisten fel bekritiseerde programma van ‘targeted killings’. De documenten tonen aan dat zelfs het Pentagon toegaf dat een deel van de bombardementen gebaseerd is op foute informatie.

Voorts geven de gelekte berichten aan welke bevelsstructuur het -programma heeft en hoe veronderstelde terroristen op de zogenaamde “dodenlijst” terechtkomen.
Officieel is over het programma enkel geweten dan dat elke aanval gericht is tegen mensen die een “potentieel gevaar voor de nationale veiligheid” vormen. The Intercept baseert zich op een bron binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten. De persoon wil zich niet bekend maken uit vrees voor de harde manier waarop de Amerikaanse overheid tegen de eigen klokkenluiders optreedt.

Eerder had het internetportaal reeds strikt geheime documenten gepubliceerd die aantoonden hoe de NSA zowat iedereen, vriend én vijand, afluistert. De klokkenluider verklaarde in het Intercept-bericht wel waarom hij/zij tot het publiceren van het materiaal besliste: Hij/zij had het in dit verband over een “wereldwijd slagveld” waarin mensen worden afgeluisterd, op een lijst gezet, een “baseball-kaart” toegewezen krijgen (vergelijkbaar met de “boek kaarten” van 52 toplui van het Saddam-regime) en ze dan zonder enige vorm van gerechtelijk proces ombrengen.

De VS zetten al jaren drones in in hun strijd tegen het . Bekende gebieden voor aanvallen met de vanop afstand (de VS-basis in Duitsland Ramstein speelt hierin een grote rol) bediende vliegtuigjes zijn Afghanistan, Pakistan, Somalië, Jemen, Syrië en Irak. Concrete cijfers over het aantal vluchten of slachtoffers heeft Washington nooit meegedeeld.

Lees verder bij de Bron: Silvia’s Boinnk!!!

Photo by Rennett Stowe


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

En daar gaat weer 1 miljard NL euro, uw portemonnee moet weer open

Amerikanen vernietigen bewijsmateriaal inzake luchtaanval op ziekenhuis in Kunduz