in

’99 procent van de plasticsoep is niet te traceren’

De gevreesde plasticsoep in de oceanen is een van de grootste moderne milieuproblemen. Miljoenen tonnen plastic afval vervuilen het zeeoppervlak. Toch blijft het lastig de omvang van de plasticsoep te bepalen. Onderzoekers beweren nu dat 99 procent van de soep zelfs onvindbaar is.

Vier schepen voeren in 2010 en 2011 maanden met netten door de vijf grootste zeestromingen ter wereld om een deel van deze plasticsoep op te vangen. Omdat de wetenschappers vermoeden dat het meeste plastic in de oceaan microscopisch klein is wegens afbraak door de golven en straling van de , gebruikten ze erg fijne netten die zelfs die deeltjes bovengehaald zouden moeten hebben.

De onderzoekers verwachtten op basis van bestaande schattingen  een grote vangst, maar dat viel tegen. Ze berekenden dat er op z'n hoogst 40 miljoen kilogram plasticsoep in de oceanen kon drijven. '99 procent van het plastic dat in de zee zou moeten drijven kunnen we niet vinden', zegt hoofdonderzoeker Carlos Duarte van de Universiteit van Cadiz in tegen Science. De wetenschappers meer dan drieduizend watermonsters en concludeerden dat er ‘slechts' 7 tot 35 miljoen kilogram in de oceanen drijft.

Lees verder via VK.

Photo by FaceMePLS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

“Organon verzweeg risico’s NuvaRing”

Gevangenissen worden gesloten wegens daling criminaliteit en nu wachen er al 12.000 “boeven” op straf