Aantal daklozen in 7 jaar tijd verdubbeld

In zeven jaar tijd is het aantal daklozen in Nederland bijna verdubbeld. Telt ons land in 2009 nog 17.000 mensen, zeven jaar later bedraagt dat aantal 30.000. De meeste daklozen zwerven rond in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.

Stijgende huurprijzen op de woningmarkt

Lia van Doorn is lector Kenniscentrum aan de Hogeschool van Utrecht en volgde voor haar promotie jaren vijftig daklozen. De stijging van het aantal daklozen in Nederland is volgens Van Doorn voor een groot deel te wijten aan de ontwikkelingen op de woningmarkt. “De huurprijzen stijgen terwijl tegelijkertijd mensen die van een minimumloon of een uitkering afhankelijk zijn, de afgelopen tien á vijftien jaar nauwelijks verhoging van hun besteedbaar inkomen hebben doorgemaakt.” Men kan de huur niet meer opbrengen en gaat dan tijdelijk wonen op een camping of een poosje bivakkeren in de auto totdat dat niet meer gaat. “De stap naar dakloosheid is dan snel gezet.”

Nationaal actieplan om aantal daklozen terug te dringen

Tien jaar geleden heeft de overheid bij monde van het ministerie een groot nationaal actieplan uitgezet. Volgens Van Doorn is het weer tijd om zo een nationaal actieplan op touw te zetten. Het ministerie maakte destijds een flink budget vrij en ging met verschillende partijen zoals gemeenten en zorgverzekeraars samenwerken om het aantal daklozen terug te dringen. ”Er zijn pensions opgericht en er zijn meer opvangplekken gecreëerd en dat heeft er toen toe geleid dat in een aantal jaar het aantal daklozen enorm daalde.”

Staatssecretaris Blokhuis: ‘Zorgwekkend en treurig’

“Zorgwekkend en bijzonder treurig” noemt staatssecretaris Paul Blokhuis van Welzijn en Sport deze ontwikkeling. Volgens hem is de economische malaise een belangrijke oorzaak geweest van de verdubbeling daklozen in Nederland. Blokhuis hoopt dat de aantrekkende economie ervoor zal zorgen dat men makkelijker aan een baan komt en zich kan redden. Maar, stelt Blokhuis: “Het is onze eer te na mensen tegen hun zin op straat te laten slapen. Dat moeten we niet meemaken.” Geld om deze mensen te helpen zou volgens hem geen probleem moeten zijn. “Het staat als een paal boven water dat er in Nederland niemand op straat moet slapen vanwege geld. Dat mag in een rijk land als Nederland nooit een discussie zijn.”

Lees ook eens verder bij de bron: EenVandaag

Hoeveel sterren geef jij aan dit stuk?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Wil jij bijdragen in de kosten die de website met zich meebrengt?
Dat kan via
iDeal of via PayPal!

Tikkie € 5Tikkie € 10, Tikkie € 25, Tikkie € 50

Heeft dit stuk toegevoegde waarde? Deel en vertel het verder!!

Dit vind je misschien ook leuk...

Reageer mee...

2 reacties op “Aantal daklozen in 7 jaar tijd verdubbeld”

  1. EU Criminaliteit schreef:

    Tja …. en hoe zou dat nu komen? Er zijn de afgelopen 30 jaar heel vreemde dingen gebeurd in de wereld. EN NL heeft daar een heel kwalijke rol in gespeeld door gidsland te zijn van de NWO (bernard, beatrix, bilderberggroep). De EU zogenaamd opgezet vanuit de leugen van veiligheid was niets minder dan een ondergrondse wereldoorlog op weg naar een fascistische wereld regering waarbij de burgers volledig worden leeggeroofd en beroofd van al hun vrijheden in stand gehouden door cmeara en computers.

  2. Jesse schreef:

    Mooi is dat toch he – deze vertoning in een Christelijke maatschappij. !!!
    ,
    Waar blijft toch de 1-eenheid in onze NL samenleving ???

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close