in

Aantal en ernst aardbevingen door Groningse gaswinning stijgt met 50%

Met elke kubieke meter gas die gewonnen wordt uit het Groningen-veld, neemt het aantal en de ernst van de aardbevingen door gaswinning in het Groningen-veld toe. Tot 2023 is er een kans van 50% op een die anderhalf keer zo ernstig is als de aardbeving te Huizinge in augustus 2012. Dat is de conclusie van een studie van medewerkers van en van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Van gasbel nog 25% over

In het vaktijdschrift Journal of Geophysical Research: SolidEarth is een artikel verschenen van S.J. Bourne, S. J. Oates , J. van Elk en D. Doornhof; de eerste twee auteurs werken bij Shell Nederland en de laatste twee bij de NAM. Het concept van het artikel is voorgelegd aan andere organisaties die bij de aardbevingen betrokken zijn: KNMI, TNO en het Staatstoezicht op de Mijnen. Daarom kunnen we ervan uitgaan dat de visie die naar voren komt in het artikel breed gedragen wordt.

De auteurs gebruiken achttien studies naar aardbevingen als gevolg van menselijke activiteiten, met name de winning van aardgas en olie. Over aardbevingen door aardgaswinning zijn buitenlandse studies beschikbaar vanaf 1986. Die studies hebben ze toegepast op het Groningen-veld en er extra modelberekeningen aan toegevoegd. Op die manier willen ze het ontstaan van aardbevingen beter in kaart brengen.

Het Groningen-veld bevatte aanvankelijk 2800 miljard kubieke meter aardgas. Daar is tot nu toe 2100 miljard kubieke meter van uit de grond gehaald, zodat er nog 700 miljard kubieke meter overblijft. Dat is 25% van wat er aanvankelijk in de grond zat. Het gas zat in kleine belletjes in de diepe ondergrond. Als het gas weggezogen wordt blijven er al het ware kleine holletjes over: de diepe ondergrond gaat zich op den duur aanpassen, er treden her en der verzakkingen op. De die daarbij vrijkomt veroorzaakt aardbevingen.

Gebied met zwaardere aardbevingen wordt groter

De auteurs maken niet alleen gebruik van genoemde achttien studies, maar ook van de ervaringen met het Groningen-veld. Het aantal aardbevingen groter dan 1.5 op de schaal van Richter is namelijk toegenomen, net als het gebied waar zich die bevingen voordoen.

Lees verder via Earth Matters voor grafieken en onderbouwing.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Je verwacht het toch niet: Ministerie van Infrastructuur & Milieu chanteert kustgemeenten over windmolens

Israëlische premier Benjamin Netanyahu misleidde VN over Iran