in ,

Abnormaal: Orkaan op weg naar Europa

e834b80c29fc053ecd0b470de7444e90fe76e7d610b5144092f0c1 640 orkaan

Orkaan Leslie gaat wellicht komende nacht aan land in Portugal en trekt daarna door Spanje.

Dat is heel abnormaal: Europa kreeg slechts twee keer eerder te maken met een tropische storm. In 1967 wist de storm Cloë de Franse zuidwestkust te bereiken. In 2005 kwam Vince aan land in Zuid-Spanje.

Leslie passeerde ten zuiden van de Azoren. Het komende etmaal trekt de orkaan in oostelijke richting langs het eiland Madeira naar het Iberisch schiereiland. Waarschijnlijk is Leslie dan afgezwakt van een orkaan van de eerste categorie tot een tropische storm (windkracht 10), maar sommige berekeningen laten haar aan land komen met orkaankracht (windkracht 12).

Leslie die boven de Atlantische Oceaan hangt, komt volgens steeds meer berekeningen aan land in het midden en/of zuiden van Portugal. Daarna trekt ze Spanje in. Lissabon zou de volle laag krijgen. Maar ook plekken waar veel toeristen naartoe trekken, zoals Albufeira, Faro en Sevilla, krijgen het zwaar te verduren.

Zeker is dat Leslie veel regen met zich meebrengt. Plaatselijk kan 75 tot 100 millimeter vallen. In heuvel- en bergachtig gebied leidt dat tot wateroverlast en modderstromen.

27 graden brengt orkanen, cyclonen en typhoons

De tweede categorie bestaat uit tropische stormen (orkanen, cyclonen, typhoons). Die worden gevoed door de warmte die bij de condensatie van waterdamp vrijkomt. Ze ontstaan uit zware onweersbuien boven warm zeewater (in het huidige klimaat warmer dan 27ºC) en worden door de passaatwinden richting westen meegevoerd.

Door de draaiing van de aarde wordt hun baan noordwaarts afgebogen, waardoor ze over land of kouder water terecht komen en aan kracht verliezen. Soms kan het gebeuren dat ze daarna weer aan kracht toenemen, omdat ze overschakelen op de extra-tropische energiebron voor stormen, het noord-zuid temperatuurverschil.

Langs de Noord-Amerikaanse oostkust komen dat soort stormen vrij regelmatig voor. Deze getransformeerde orkanen kunnen niet alleen putten uit de nieuwe energiebron, maar hebben ook de oude energiebron nog gedeeltelijk ter beschikking. De lucht in deze oude orkanen is nog zeer vochtig. Het is de optelsom van de oude en de nieuwe energiebron die deze getransformeerde orkanen zo groot, sterk en dus gevaarlijk kan maken.

De nieuwste computermodellen die “voorspellen” wat het effect is van een warmer klimaat laten effectief een sterke toename van orkanen zien die transformeren tot herfststormen en West-Europa met windkracht 12 treffen.

De modellen berekenen voor het toekomstig klimaat dertien van deze stormen met orkaankracht in 30 jaar tegen twee in het huidige klimaat. Bovendien zullen de meeste zware stormen in de toekomst dus niet meer in de winter, maar in het najaar voorkomen.

leslie

 

leslie

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
soros3

Geen nieuws maar de NOS schrijft: miljoenen Soros euro’s naar Nederlandse organisaties

z8ad3z5khmq e1539472260354

Altijd een mysterie die cover van The Economist deze is zo zwart als maar kan, instorting wereld economie?