in , , , ,

Afschaffing cash geld dichterbij: Banken willen alleen nog maar 5 euro biljetten

2015 04 25 20 16 09.rfid polsbandje betalen

Harvard topeconoom: ‘Papiergeld is laatste hindernis voor heffen negatieve rente door centrale banken’

Om totale controle te krijgen over de financiën van burgers, bedrijven en overheden, alsmede het invoeren van negatieve rente –dus moeten betalen om uw eigen geld op een bankrekening te ‘mogen’ laten staan-, willen de banken cash geld op den duur compleet afschaffen. Dat gebeurt vanwege de te verwachten weerstand van het volk niet in één keer, maar in fases. De volgende stap is wat de hoofdeconoom van megabank Citigroup betreft het beperken van de waarde van bankbiljetten tot maximaal 5 euro, zodat de burgers alleen nog maar kleine bedragen cash kunnen betalen.

Geld hebben gaat geld kosten

Om de samenleving financieel verder uit te zuigen willen de banken negatieve rente invoeren. Om te voorkomen dat steeds meer mensen om die reden hun rekeningen opheffen, willen de banken cash geld zo goed als compleet afschaffen. Zodra u alleen nog maar digitaal kunt kopen en betalen is het voor de banken kinderlijk eenvoudig om maandelijks automatisch rente over uw eigen geld af te schrijven.

Legale permanente diefstal

Willem Buiter, hoofdeconoom van Citigroup, wil met deze legaal te maken permanente diefstal voorkomen dat mensen ‘vluchten’ naar cash geld, wat binnenkort de laatste mogelijkheid is om negatieve rente te ontlopen. Ook het heffen van belasting op uw bank- en spaarrekeningtegoeden door de staat is volgens hem een serieuze optie.

‘Papiergeld laatste hindernis’

Harvard econoom Kenneth Rogoff pleit al veel langer voor het totaal afschaffen van contant geld. ‘De centrale banken kunnen op die manier eenvoudiger negatieve rente doorzetten, om zo de economie aan te zwengelen. Daarnaast kunnen belastingontduiking en drugscriminaliteit beter worden bestreden,’ aldus Rogoff.

‘Papiergeld is de beslissende hindernis voor het verder verlagen van de rente van de centrale banken. Deze hindernis wegnemen zou een zeer eenvoudige en elegante oplossing voor dit probleem zijn.’

‘Overheid bang voor bankrun’

Hoofdanalist van de Baader Bank, Robert Halver, waarschuwde onlangs dat ‘als contant geld wordt afgeschaft, niemand zich meer tegen negatieve rente kan verweren.’ De overheden zouden achter het afschaffen van cash geld staan, omdat ze anders heel bang zijn voor een massale bankrun.

‘Besparing voor economie’

Wetenschappers van de Universiteit in Wenen berekenden dat de economie vele honderden miljoenen euro’s kan besparen als er voortaan alleen nog maar met pasjes wordt betaald. ‘Een betaling met contant geld kost gemiddeld 2,6 cent, met een pasje daarentegen maar 0,8 cent. Gemiddeld wordt er per cash betaling 15 euro uitgegeven, wat de economie 40 cent kost.’

Bron: xandernieuws.punt.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2015 04 25 15 51 13.hillary clinton duister

Door-en-door corrupte Hillary Clinton ondanks schandalen en spoor van lijken straks toch president?

4786404616 97aeda624f opstand

Overheveling taken van Rijk naar gemeenten: De Nationale gotspe