in ,

Afvalfonds betaalt met belasting geld de afkoopsom statiegeld aan Lidl en Aldi

Toen P+ over de afkoop van de Duitse prijsvechters publiceerde, ontkenden de woordvoerders van de betrokken ondernemingen dit bij hoog en laag. Coca-Cola ontkende. Lidl ontkende. De koepelorganisatie van supermarkten CBL ontkende. Maar op vragen van staatssecretaris Wilma Mansveld heeft het Afvalfonds Verpakkingen moeten toegegeven: wij hebben aan de Duitse prijsvechters belooft als ze stoppen met het innemen van statiegeldflessen.

Dit blijkt uit een brief van directeur C. de Mol van Otterloo van de Stichting Afvalfonds Verpakkingen, zelf een fervent voorstander van het stoppen met statiegeld op PET-flessen.

Wij citeren de brief van 17 september aan staatssecretaris Mansveld, die om opheldering vroeg naar aanleiding van vragen van twee Kamerfracties (, ).

Het Afvalfonds schrijft desalniettemin: “Aldi en Lidl hebben aan ons te kennen gegeven, dat zij verwachten bij het eventueel afschaffen van het landelijke systeem mogelijk commercieel genoodzaakt zullen zijn hun eigen statiegeldsystemen af te schaffen. Gezien de door hen gemaakte kosten, lijden ze in dat geval mogelijk schade en overwegen ze het Afvalfonds daarvoor aansprakelijk te stellen.”

Het Afvalfonds verklaart ook uit waarom de gesprekken zijn gestart: Dat is omdat “Aldi en Lidl niet deelnemen aan het landelijke systeem, waarbij de consument, ongeacht de plaats van aankoop van hun flessen, deze bij alle landelijke supermarktketens (exclusief Aldi en Lidl) kunnen inleveren en hun (vooraf) betaalde statiegeld retour krijgen.“

Betekent deze bekentenis dat Kamervragen over ‘betrokkenheid van ' met ‘ja' beantwoord kunnen worden? De oorspronkelijke Stichting Afvalfonds kreeg jarenlang tientallen miljoenen 's van het ministerie doorgeschoven, toen de Verpakkingsbelasting nog bestond. Dit Afvalfonds werd in 2008 opgericht door Jacqueline Cramer (PvdA), toen minister van VROM. Zij schreef bij die gelegenheid: “Daartoe zijn de tarieven van de verpakkingenbelasting zodanig vastgesteld dat deze structureel een extra opbrengst kent van 115 miljoen euro. Daardoor kon de van VROM jaarlijks met hetzelfde bedrag worden verhoogd. Op de begroting van VROM zal op grond van de Raamovereenkomst in ieder geval over de periode 2008 tot en met 2012 jaarlijks dit bedrag worden gereserveerd voor storting in het Afvalfonds.” In 2012 ging het eerste Afvalfonds over in de Stichting Afvalfonds Verpakkingen, begeleidt door belastingambtenaren van het ministerie van Financien. Voor een deel betalen belastingbetalers dus straks mee om een voorbeeldig systeem van statiegeld te stoppen. Dat belastinggeld had ook naar andere doelen kunnen gaan.

Lees verder via http://www.p-plus.nl/nieuws/Afvalfonds-Lidl-Aldi

 

Foto via FaceMePLS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ebola behandeling begraven door Pentagon

Infowars.com en Alex Jones aanhangers, let goed op: Alex Jones == CIA-er Bill Hicks