in

AIVD zou betrokken zijn bij illegale hack-operatie Iraanse nucleaire installatie

Onthullingen in de Volkskrant laten zien dat Nederland hielp bij een aanval op Iran. De werkwijze van de AIVD, die vaker op straat ligt, is mogelijk in strijd met het internationale recht.

Opnieuw ligt een geheime operatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) op straat.

De Volkskrant publiceerde vanavond over de Nederlandse rol bij de sabotage van een Iraanse nucleaire reactor in 2007. Begin 2018  beschreef de krant al hoe de AIVD de computersystemen van een door de Russische ­geheime dienst geleide hackersgroep was binnengedrongen.

Die groep had onder meer de Amerikaanse Democratische Partij gehackt.

De opeenvolging van lekken laat zien hoe laks de Nederlandse overheid omgaat met het naar buiten komen van gevoelige informatie.

Dit keer zou de AIVD betrokken zijn geweest bij een van de meest baanbrekende cyberoperaties. De Verenigde Staten en Israël voerden vanaf 2007 aanvallen uit op de Iraanse nucleaire installatie in Natanz, zo onthulde The New York Times in 2012.

Het virus liet de centrifuges zo snel draaien dat ze kapot gingen, terwijl de controleschermen geen foutmeldingen gaven.

De Volkskrant beschrijft op basis van anonieme bronnen de Nederlandse rol. In 2004 kreeg de AIVD van de VS en Israël het verzoek om te helpen bij het fysiek binnendringen van de centrale. Het cyberwapen kon pas werken als men wist hoe de centrifuges in elkaar zaten.

De AIVD richtte twee bedrijven in Iran op, ­zodat een agent onder de dekmantel van ingenieur de centrale in kon. Deze agent ….

Lees verder bij de bron: Trouw


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Rapporteren

2 Comments

Laat een reactie achter
  1. Ik geloof er niets van . AIVDers zijn ambtenaren die missen niet alleen de kennis voor zoiets maar zeker ook de bevoegdheid. Geen minister die daar toestemming voor zou geven. En de directeur generaal van de AIVD durft zoiets niet te doen. Stel je voor zeg, zoiets is een ambtenaar onwaardig.

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Brexit – Boris Johnson: ´Ik wil geen verkiezingen, ik wil uit de EU´

Tegenslag voor de door de mens veroorzaakte klimaatverandering na een uitspraak van Rechtbank