in , ,

Al je intellectuele rechten afstaan: Facebook, de almachtige, is open over ‘opdringerige’ privacyvoorwaarden

3185202042 059b9623d9 facebook privacy e14203715006321

Er is al veel te doen geweest over de nieuwe privacyvoorwaarden van Facebook. De invoering ervan is een maand uitgesteld, maar 30 januari gaan ze echt in. En niemand komt er onder uit.

De voorwaarden gaan ver, omdat je al je intellectuele rechten afstaat. Zo gaat het sociale medium vanaf eind deze maand standaard via je smartphone je locatie volgen. Ook traceert het al je surfverkeer, heeft het toegang tot al je contacten uit je adresboek en de data die je via bijvoorbeeld Instagram en Whatsapp verstuurt. Alles wat je deelt, mag commercieel worden gebruikt, schrijft Vlaamse zakenkrant De Tijd. Jouw foto’s kunnen bijvoorbeeld bij advertenties worden geplaatst.

Hoewel het nieuwe beleid in lijn ligt met het beleid dat Facebook al jaren voert, spreken kenners nu van “de meest opdringerige overeenkomst ooit”. Het Londense advocatenbureau Simons Muirhead & Burton nam de overeenkomst onder de loep en vindt dat de sociaalnetwerksite echt heel ver gaat.

De privacy-instellingen van Facebook helpen niet veel. Ze beschermen je vooral tegen wat anderen van je mogen zien. Het machtige sociale netwerk zelf mag je data gewoon gebruiken.

Alleen Duitsland ontspringt de dans een beetje. Enige tijd geleden oordeelde de hoogste Duitse rechter dat Facebook een Amerikaans bedrijf is, omdat de meeste data zich in de VS bevinden en dat betekent dat de veel strengere Duitse privacywetgeving geldt. In andere Europese landen is bepaald dat Facebook, vanwege haar Ierse hoofdkantoor, een Europees bedrijf is en dus moet voldoen aan de privacywetgeving van Ierland.

In Nederland is het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) bezig met onderzoek naar de nieuwe voorwaarden. De privacywaakhond wil dat het sociale medium de invoering ervan verder uitstelt.

Lees verder via PrivacyNieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7053212935 45b16767f5 bioscoop e14203713461361

Video, het bekijken waard: Jaaroverzicht 2014 We Are Change Rotterdam

10 jaar aarbevingen e14203719252551

Best wel bizar aan het worden: 10 years of EarthQuakes Animation