in ,

Als Turkse economie crasht volgt de rest van de wereld

8346175229 80d7695b0b erdogan

Door de vallende lira en de stijgende inflatie kan Turkije de bron zijn van een wereldwijde financiële crisis. Het gaat steeds minder met de Turkse economie.

Deze website verwijst naar navenante situaties uit het verleden. ‘Zoals Thai­land ruim twintig jaar geleden en de Amerikaanse huizenmarkt tien jaar geleden‘. Turkije heeft 400 miljard aan buitenlandse schulden, die moeten terugbetaald in nu veel duurdere buitenlandse valuta. Dit jaar alvast voor meer dan de helft.

Een wanbetaling kan de Europese banken op hun grondvesten doen daveren, vooral in Italië en Spanje, aldus hoogleraar banking & finance Harald Benink van de Universiteit van Tilburg.

Maar ook Franse en andere Europese banken hebben een aanzienlijke blootstelling in de boeken staan.

Grootste default aller tijden?

Door de vrije val van de Turkse lira, wanneer Turkse handeleraars minder kunnen exporteren en de lokale prijzen blijven stijgen voor de gewone burger, kan de economie snel instorten. Als het land zijn schulden niet meer kan terugbetalen, komt de rekening bij de buitenlandse – westerse – banken te liggen.

Kredietbeoordelaars waarderen die schulden dan af en al deze schuldheisers dienen voorzieningen te nemen. Vandaar de koersdalingen van hun aandelen en de waardevermindering van de euro. ‘Dit kan een wereldprobleem worden, de ballon staat op knappen‘, waarschuwt Osman Zaim, hoogleraar economie aan de Kadir Has Universiteit in Istanbul.

Turkije wordt ingeval van wanbetaling de grootste default aller tijden, aldus Zerohedge.

Turkse economie in de problemen

President Erdogan houdt van groots en opvallend. Vooral dan in beton en infrastructuur. Zo liet hij zijn land 15 jaar lang volbouwen met ‘woningen en flats, winkelcentra, kantoren, ziekenhuizen, treinstations: het kon – en kan – niet op’. Zo is onder veel meer het grootste vliegveld ter wereld in aanbouw nabij Istanbul.

Maar ook particulieren deden enthousiast mee en ‘kochten auto’s, huizen en wat al niet op krediet’ Het verklaart mee Erdogans populariteit en liet hem toe een alleenheerschappij te vestigen. Die bouwwoede was en is in se positief want zeer stimulerend voor de plaatselijke economie. Ware het niet dat alles gefinancierd werd met goedkoop geld, met leningen in buitenlandse valuta en tegen heel lage intresten. Goedkoop geld? Dit roept inderdaad reminiscenties op aan vorige wereldcrises, herinneren we onszelf zo Thailand en de VS.

‘Het land is jarenlang op de pof gegroeid’ aldus een plaatselijke financieel consultant en gewezen bankier in Londen. Daar lijkt nu abrupt een einde aan te komen. Ondanks dat de Turkse lira weer wat hersteld door immense inspanningen van de Turkse centrale bank is het de vraag hoe veel het kost om de illusie levend te houden.

Als dit maar geen domino-effect betekent voor de rest van de wereldeconomie; de financiële wereld houdt haar adem in voor wat komen gaat.

Lees ook eens verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
20388330343 4d28933cc1 le pen

Partij Le Pen (Rassemblement National) in financieel zwaar weer door EU geld

ec30b2072bf21c3e81584d04ee44408be272e1d11db017449cf8 640 jail

Tientallen criminelen krijgen uitkering ondanks openstaande celstraf