in , ,

Anoniem betalen steeds moeilijker

In de jacht op zwartspaarders lukte het de om alle transactiegegevens te bemachtigen van Nederlanders die betaalden met een van een buitenlandse bank. De betalingsgegevens werden drie jaar lang opgeslagen en konden naderhand gekoppeld worden aan klantgegevens van webwinkels of postorderbedrijven die adressen en andere informatie bewaren van hun klanten.

Het gemak waarmee de fiscus bij al die gegevens kon, verontrust Bas Filippini van Privacy First. Hij heeft geen goed woord over voor de methode die de Belastingdienst hanteert om zwartspaarders op te sporen. „Moet iedereen dadelijk achterom kijken bij elke betaling die je doet?” Filippini vreest dat overheden in hun ijver om belastingontduikers en criminelen op te sporen „de hele maatschappij in een elektronische gevangenis zetten”.

Daarom ijvert zijn stichting onder meer voor de bescherming van het fundamentele recht op anoniem betalen. Een recht dat aan alle kanten in het geding is, zo ziet Filippini met lede ogen aan. Neem de parkeermeters die in steeds meer gemeenten opduiken en die geen muntgeld meer accepteren. Filippini bereidt een proces voor tegen gemeenten die muntgeld weigeren. Maar zijn acties tegen de verdringing van cash uit het reguliere betalingsverkeer krijgen nog niet massaal bijval in Nederland. Van de potentiële gevaren, die Filippini schetst, liggen de meeste landgenoten niet wakker.

Steeds meer vooraanstaande economen pleiten voor een cashloze samenleving. En in denkt de politiek serieus na over een verbod op papiergeld.

Het is de criminalisering van cashgeld die Filippini dwars zit. „Bij de Belastingdienst en de FIOD leeft het hardnekkige misverstand dat zij criminaliteit voor 100 procent moeten oplossen. Maar dat betekent 100 procent controle en dan leef je niet meer in een rechtsstaat.” Bovendien zijn data te manipuleren en kunnen er fouten sluipen in de databases. „Wie zet de vinkjes achter je naam? Zo creëren we een bureaucratisch monster.”

Lees verder bij de Bron: PrivacyNieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Je kunt het niet verbieden om anders te betalen als elektronisch. Je zou nu onderling al met Guldens kunnen gaan betalen. Daar heb je helemaal geen bank voor nodig. Want als je het volgens hun regels doet, worden alleen zij er beter van.

Klaas
5 jaren geleden

@John. Je kan alles afspreken als betaalmiddel, maar dat kan zelfs strafbaar gesteld worden. Waar het hier om gaat zijn wettelijke betaalmiddelen die door door iedereen geaccepteerd (zouden) MOETEN worden. Door daar steeds meer uitzonderingen toe te staan hopen ze dat de burgers het langzaamaan zullen gaan accepteren. Een beetje zoals de kikker die langzaam gekookt wordt.

Europa wil onze verkiezingen gaan organiseren

Stof in toiletartikelen minder onschuldig dan gedacht