in

“Antarctische temperaturen maken vaccin onbereikbaar voor Afrika”

Sinds de aankondiging van Pfizer is er bij velen weer een sprankeltje hoop ontstaan dat een tegen misschien toch voor de nabije toekomst is. Maar dat het vaccin bij “Antarctische temperaturen” moet worden bewaard, bezorgt Afrika juist kopzorgen.

De extreem lage temperatuur die nodig is voor de opslag van het nieuwe vaccin, zal het bijna onmogelijk maken om het te leveren in grote delen van Afrika, zegt gezondheidsexpert Evelyn Castle, directeur van de in gevestigde ngo eHealth Africa.

“We zouden hiervoor volledig nieuwe infrastructuur nodig hebben”, zegt Castle wiens organisatie in 2016 heeft geholpen met de distributie van een ebolavaccin in Sierra Leone, dat vergelijkbare temperaturen nodig had. Toen moesten ze een aantal faciliteiten volledig renoveren.

Het farmaceutische bedrijf Pfizer en zijn partner Biontech SE lieten maandag weten dat hun experimentele covid-19-vaccin meer dan 90 procent effectief is.

Maar het vaccin moet worden bewaard bij een temperatuur van -70 graden Celsius of lager – kouder dan de Noordpool. Zelfs geavanceerde Amerikaanse ziekenhuizen zeggen dat ze die mogelijkheid vaak missen.

Routinevaccins moeten meestal worden bewaard bij 2 tot 8 graden Celsius, ongeveer de temperatuur van een normale koelkast. “Zelfs dat is een uitdaging voor een groot deel van West-Afrika, waar onbestaande of onstabiel is”, zegt Castle.

De proef met het ebolavaccin in Sierra Leone omvatte het immuniseren van ongeveer achtduizend gezondheidswerkers – een behoorlijke taak, maar niets vergeleken met de taak om miljoenen te beschermen tegen covid-19, zegt Castle. In Nigeria hebben veel gezondheidscentra op het platteland koelkasten op , maar volgens Castle hebben die niet de kracht om zulke lage temperaturen te halen.

Verder zou ook het transport op het platteland een uitdaging zijn, en niet alleen vanwege de temperatuurbeperkingen. “De kans bestaat dat je niet eens aan auto's geraakt, dat er geen brandstof is of geen chauffeurs om de levering te doen”, zegt ze. “Als we een beperkt aantal vaccins hebben, op wie gaan we ons richten?”, vraagt Castle zich af. “Gaan we dit echt alleen aan de rijke mensen in de steden kunnen geven?”

Naast Pfizer werken nog andere bedrijven, waaronder Moderna Inc, Johnson & Johnson en Novavax Inc, aan de ontwikkeling van coronavaccins. Het is niet gezegd dat die die zulke lage temperaturen nodig zullen hebben.

Lees verder bij de bron: DeWereldMorgen.be


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Corona-crisis: Uitvaartbedrijven ontvangen € 295.179 aan Corona-subsidie?!

Kabinet komt eindelijk met steun voor de voedselbanken