Apple heeft een nieuw beleid geïntroduceerd om uw gegevens te analyseren en een “vertrouwensscore” te bepalen op basis van wat het vindt, meldde Venture Beat deze week.
In een update van zijn privacybeleid vorige week waarschuwde het bedrijf gebruikers dat het e-mails en telefoontjes zou volgen om fraude te voorkomen.
” Om fraude te helpen identificeren en voorkomen, zal informatie over hoe u uw apparaat gebruikt, inclusief het geschatte aantal telefoontjes of e-mails die u verzendt en ontvangt, worden gebruikt om de vertrouwenscore van een apparaat te berekenen wanneer u een aankoop probeert, ” leest de tekst.
Venture Beat merkt op dat deze nieuwe tekst wordt weergegeven in de iTunes Store & Privacy-vensters van iOS- en tvOS-apparaten, en merkt op dat dit geen standaardupdate is:
” Deze voorziening is om een paar redenen ongebruikelijk, misschien wel de minste dat Apple-tv’s geen telefoontjes plegen of e-mails verzenden. Als zodanig is het onduidelijk hoe Apple de vertrouwenscore van apparaten berekent voor iTunes-aankopen die zijn gedaan via Apple TV’s, maar er is andere potentiële ‘informatie over hoe je je apparaat gebruikt’ die kan worden geschraapt en geabstraheerd. ”
Dit is niet alles:
“Het is evenmin duidelijk hoe het opnemen en bijhouden van het aantal oproepen of e-mails die de iPhone, iPad of iPod touch van een gebruiker doorlopen, Apple beter in staat zou stellen de identiteit van een apparaat te verifiëren dan alleen de unieke apparaat-ID te controleren. Elk van deze apparaten heeft zowel hardcoded serienummers als advertentie-ID’s, terwijl iPhones en mobiele iPads ook SIM-kaarten met andere apparaatspecifieke codes hebben. “
In een verklaring aan Venture Beat zei Apple: “De gegevens die het ontvangt, zijn de numerieke score, die op het apparaat wordt berekend met behulp van de standaard privacy abstraheringstechnieken van het bedrijf, en slechts gedurende een beperkte periode worden bewaard, zonder enige manier om werk achterwaarts van de score naar gebruikersgedrag. “
Het bedrijf zei ook dat “geen oproepen, e-mails of andere abstracties van die gegevens worden gedeeld met Apple.”
Apple heeft erop aangedrongen dat het geen persoonlijke gebruikersgegevens deelt en heeft een lange openbare strijd met de FBI gehad over de weigering om zich te onderwerpen aan de eisen dat zij hun encryptietechnologie schenden.
Niettemin vergeleken sommige gebruikers van sociale media het concept van een “vertrouwenscore” met een aflevering van de dystopian Netflix-show Black Mirror . Die aflevering beschrijft een maatschappij waarin mensen elkaar rangschikken, scores genereren die van invloed zijn op hun vermogen om huizen te kopen, transport te gebruiken en zelfs met andere individuen in contact te komen.
(lees verder onder tweets)
This is dangerous. Anyone seen Black Mirror – Nosedive?
Apple will log about how many 'phone calls or emails you send and receive' to give your device a 'trust score' https://t.co/NH8YDiYdmW— Stuart Musgrave✳✳✳✳✳ (@stuart_musgrave) September 19, 2018
I’m fucked!!!
Apple is quietly giving people 'trust scores' based on their iPhone data – iPhone, iPad, Apple Watch and Apple TV data is used to see how trustworthy you are, similar to a scenario in the dystopian series Black Mirror https://t.co/zscvOA1L8f— Tin Foil Hat With Sam Tripoli (@tinfoilhatswarm) September 20, 2018
WTF? Apple is quietly giving people Black Mirror-style 'trust scores' using their iPhone data https://t.co/odS5uzIDtX
— Michel Hubert matr. 6404- 4merMA BLOQUER (@MichelHubert2) September 21, 2018
In het echte leven heeft China een sociale kredietscore opgelegd die het vermogen van burgers om te functioneren al heeft beperkt, inclusief het verbieden van reizen. Het kan ook worden gebruikt om laaggeplaatste mensen te verbieden gebruik te maken van dating-apps, scholen te bezoeken en luxe hotels.
Hoewel het nieuwe rangschikkingssysteem van Apple allesbehalve dystopisch is, is de acceptatie ervan een zoveelste teken van de alomtegenwoordige technologie en gegevensanalyse van consumenten die worden gebruikt door monolithische technologiebedrijven in het moderne leven.