in

Artsen zonder Grenzen in het nauw: “Medicatie voor seks”

ef3cb10a28f71c3e81584d04ee44408be272e0dc1fb610439cf4 640 grenzen

Volgens verschillende oud-medewerkers van hulporganisatie bezochten werknemers van de NGO lokale prostituees wanneer ze op missie in Afrika waren. Dat blijkt deze week uit het ochtendnieuwsprogramma van de BBC“Hij zei: ‘Oh, het is zó simpel om medicijnen te ruilen voor seks bij die makkelijke meiden in Liberia’”, vertelt een van de klokkenluiders.

Artsen zonder Grenzen is niet de eerste NGO die in nauwe schoentjes komt. Eerder ging Oxfam de hulporganisatie voor. De klachten ten aanzien van Artsen zonder Grenzen lijken redelijk gelijklopend met die ten aanzien van Oxfam. Ook bij die laatstgenoemde organisatie vroegen verschillende medewerkers seks in ruil voor noodhulp.

Klokkenluider: “Hij kwelde me echt en bracht voor mijn ogen prostituees mee”

Voor de onthullingen sprak de BBC met zo’n acht klokkenluiders. Allemaal gegeven ze een onthutsend beeld over hoe het er achter de schermen bij de NGO aan toegaat. Zo stelt een oud-medewerkster die in Centraal-Afrika met hiv-patiënten werkte dat er frequent van plaatselijke prostituees (mis)(ge)bruik werd gemaakt. Een hogere mannelijke collega zou zelfs hebben geregeld dat iemand van de lokale bevolking naar het gebouw van Artsen zonder Grenzen kon verhuizen. “Het was vrij duidelijk dat ze een prostituee was, maar hij noemde haar zijn vriendin. Ze bracht nacht na nacht met hem door. Het was zo onverholen en wijdverbreid”, klonk het

Daarnaast zag de klokkenluider een jonge mannelijke collega met een meisje dat ze kende van in de plaatselijke bar naar het toilet gaan. “Ze vertelde me na afloop dat ze seks hadden gehad en dat mijn collega haar had betaald”, aldus de klokkenluider. Een collega zou haar leven ook echt “vreselijk” hebben gemaakt. “Hij kwelde me echt en bracht voor mijn ogen prostituees mee. Het ergste was dat ik na een paar weken afwezigheid gebruikte condooms in mijn kamer vond. Die had hij bewust achtergelaten, zo vertelde hij mensen. Ik voelde me misselijk en ziek.”

De wantoestanden aanklagen binnen de organisatie bleek evenwel moeilijker dan gedacht. Toen de klokkenluider het misbruik meldde aan haar baas, stelde deze haar voor om te bemiddelen. Wanneer ze de zaak evenwel niet kon oplossen met haar collega, dan zou ze worden ontslagen. 

“Die makkelijke meiden in Liberia”

Een andere klokkenluider stelde dan weer dat een collega die al geruime tijd bij Artsen zonder Grenzen werkte, verklaarde dat het niet moeilijk was om seks te hebben in ruil voor medicijnen. “Hij zei: ‘Oh, het is zó simpel om medicijnen te ruilen voor seks bij die makkelijke meiden in Liberia’. Hij suggereerde dat veel meisjes die hun ouders hadden verloren tijdens de ebolacrisis, om het even wat op seksueel vlak deden in ruil voor medicijnen”. Enige kanttekening: volgens de BBC lukte het niet om deze beschuldiging na te gaan.

Bij de Britse tak van Artsen zonder Grenzen valt te horen dat de beschuldigingen “zorgwekkend” zijn. De NGO betreurt “alle gevallen […] waarin mensen het slachtoffer zijn geweest van intimidaties, misbruik of ander wangedrag en/of het gevoel hebben gehad dat er niet adequaat was opgetreden”. Tevens neemt Artsen zonder Grenzen naar eigen zeggen alle meldingen van seksueel misbruik en intimidatie serieus.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 eu bed 300x223

Duitsland stelt nieuwe welvaart-transfermechanismes voor

bootvluchtelingen

Minitop moet Grote Coalitie redden