in

Aspartaam is gekoppeld aan leukemie en lymfoom in meest grondige studie ooit

Zo weinig als slechts een glas light frisdrank per dag kan het risico op leukemie bij mannen en vrouwen verhogen, en op meervoudig myeloom en non-Hodgkin lymfoom bij mannen, volgens de nieuwe resultaten van het langst lopende onderzoek naar aspartaam als kankerverwekker bij de mens. Belangrijker nog, dit is de meest uitgebreide, lange termijn studie ooit over dit onderwerp afgerond, dus het heeft meer gewicht dan alle andere vroegere studies die geen risico’s lieten zien. En verontrustend, is dat het ook de deur kan openen voor verdere gelijkaardige bevindingen bij andere vormen van in toekomstige studies.

De meest grondige studie over aspartaam tot nu toe – Meer dan twee miljoen manjaren
Voor dit onderzoek, analyseerden onderzoekers gegevens van de Nurses ‘Health Study en de Health Professionals Follow-up Study voor een periode van 22 jaar. Een totaal van 77.218 vrouwen en 47.810 mannen werden opgenomen in de analyse, voor een totaal van 2.278.396 manjaren aan gegevens. Afgezien van de enorme omvang, is wat dit onderzoek superieur maakt aan andere eerdere studies, de grondigheid waarmee aspartaam werd beoordeeld. Om de twee jaar, kregen de deelnemers een uitgebreide dieet vragenlijst voorgeschoteld, en hun dieet werd elke vier jaar opnieuw beoordeeld. Eerdere studies die geen verband met kanker lieten zien beoordeelden deelnemers alleen op ‘aspartaam op een gegeven moment in de tijd, wat een belangrijke zwakte is, waardoor hun nauwkeurigheid te wensen over liet.

Een glas dieet frisdrank per dag verhoogt de kans op leukemie, meervoudig myeloom en non-Hodgkin lymfomen
De gecombineerde resultaten van deze nieuwe studie toonden aan dat slechts een 12-fl oz. kan (355 ml) aan light frisdrank per dag leidt tot:

– 42 procent hoger risico op leukemie bij mannen en vrouwen (gepoolde analyse)
– 102 procent hoger meervoudig myeloom risico (bij mannen alleen)
– 31 procent hoger non-Hodgkin-lymfoom risico (bij mannen alleen)

Deze resultaten waren gebaseerd op multi-variabele relatieve risico modellen, allemaal in vergelijking met deelnemers die geen light frisdrank dronken. Het is onbekend waarom alleen mannen die grotere hoeveelheden van light frisdrank dronken een verhoogd risico voor meervoudig myeloom en non-Hodgkin lymfoom toonden. Merk op dat light frisdrank de grootste voedingsbron van aspartaam is(veruit) in de elk jaar, Amerikanen verbruiken ongeveer 5250 ton aspartaam in totaal, waarvan ongeveer 86 procent (4.500 ton) kan worden gevonden in light frisdranken.

De bevestiging van eerder onderzoek van hoge kwaliteit op dieren
Deze nieuwe studie toont het belang van de kwaliteit van het onderzoek. De meeste van de eerdere studies waaruit geen verband tussen aspartaam en kanker blijkt zijn bekritiseerd omdat het van te korte duur was en te onnauwkeurig bij de beoordeling van de lange termijn aspartaam inname. Deze nieuwe studie lost deze beide kwesties op. Het feit dat het ook een positief verband toont met kanker mag dan ook geen verrassing zijn, omdat een eerder best-in-class onderzoek gedaan op dieren (900 ratten over hun hele natuurlijke levensduur) opvallend gelijkaardige resultaten aantoonde in 2006: aspartaam verhoogde aanzienlijk het risico op lymfomen en leukemie bij zowel mannen als vrouwen. Meer verontrustend is het vervolg op de mega-studie, de aspartaam blootstelling van de ratten begon bij het foetale stadium. De verhoogde lymfoom risico’s zijn bevestigd, en deze keer vertoonden de vrouwelijke ratten ook aanzienlijk toegenomen borst (borstklier) kankergevallen. Dit roept een kritische vraag op: zullen toekomstige topkwaliteit studies links onthullen naar de andere kankers waarj aspartaam bij betrokken is(hersenen, borst, prostaat, etc.)?

Er is nu meer reden dan ooit om aspartaam in onze dagelijkse voeding volledig te vermijden. Voor degenen die de verleiding om terug te gaan naar suikerhoudende frisdrank als een “gezonder” alternatief overwegen, had deze studie nog een onaangename verrassing: mensen die een of meer glazen suiker gezoete frisdrank per dag zag consumeerden hebben een 66 procent stijging op het krigen van non-Hodgkin lymfoom (nog erger dan voor Light frisdrank). Misschien is de gezondste frisdrank helemaal geen frisdrank.

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23097267

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16507461

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17805418

Lees verder bij de Bron: World Unity


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Panama Papers: Het meest interessante blijft verborgen

ABN AMRO bankster Zalm: negatieve spaarrente zeker mogelijk