in , ,

Augustus 2015 ook economisch zonnige maand? Glimlach met ons mee!

5085397099 e55c1817a2 economic sun

Augustus 2015 was een warme maand en telde veel zonnedagen. Door zonnesteken bevangen en snakkend naar adem wisten Zonnekoningen bijkans nog slechts in dronkenmanstaal berichtgeving te ventileren. Wellicht lag u aan het strand of was u in het buitenland op vakantie en is het u ontgaan. Niet getreurd. Nachthemel zet in terugblik enkele van die aller heetste Nederlandse Augustus zonnestraaltjes op een rij. Glimlach met ons mee en geef ook een 8!

Volgens de Rabobank zal de consument weer gaan meedoen en stijgt de consumptie naar verwachting met 1¼ procent. De cao-lonen gaan omhoog terwijl de inflatie gemiddeld negatief is, waardoor de reële lonen relatief hard zullen stijgen. Ook de toename van de werkgelegenheid draagt bij aan een hoger beschikbaar inkomen. In 2016 zullen de reële lonen minder hard toenemen, maar omdat huishoudens hun besparingen waarschijnlijk niet verder verhogen, verwacht Rabobank dat ook in 2016 de consumptie met 1¼ procent zal groeien.

En wie de moeite neemt nog wat verder te zoeken naar het stijgende consumentenvertrouwen doet er beter aan de ogen vooraleerst goed te beschermen, om niet verblind te geraken door een wachtende glitterkermis aan meest oogverblindende nieuwsflitsen der consumenten euforie. Maar je vraagt je natuurlijk wel af of het wel allemaal waar kan zijn, of het allemaal zo mooi zal zijn? Indien er zo hard over moet worden geroepen? Was de wereldwijde beurspaniek van afgelopen Maandag wellicht een eerste voorbode van precies het tegenovergestelde?

Want bijvoorbeeld de koopkracht van de drie miljoen gepensioneerden is sinds de crisis afgenomen met gemiddeld 7,5 procent. Sommige groepen ouderen hebben tot 13 procent ingeleverd. De inkomensval brengt inmiddels al 80 procent van de senioren in financiële problemen. Met name de allergrootste groep, met een bruto inkomen tussen 24.000 en 30.000 euro, staat het water aan de lippen. Sinds vorig jaar moeten zij hoge eigen bijdragen betalen voor allerlei vormen van zorg en zijn compensaties en de fiscale ouderenkorting vervallen, terwijl hun pensioenen zijn bevroren of gekort.

Een echtpaar met een totaal besteedbaar pensioen (inclusief AOW) van 2000 euro per maand (dat is het leeuwendeel van de gepensioneerden) kost dat 400 euro, een vijfde van het inkomen. De huren stijgen, op het in hun huis vastgelegde vermogen wordt sinds 2007 ingeteerd of de vrijwel renteloze spaarrekening is geplunderd om het hoofd nog boven water te houden. Dit blijkt uit een groot onderzoek in opdracht van ouderenbond ANBO door de universiteiten van Nijmegen en Amsterdam naar het koopkrachtverlies van ouderen. Dat onderzoek noemt de ouderen ’degenen die de crisis betalen’.

Het gat tussen werkenden en pensioneerden komt volgens de jongste ramingen van het CPB zelfs uit op 3,5 procent, maar de ouderen gaan er volgend jaar wéér verder op achteruit in koopkracht, als het kabinetsbeleid niet wordt bijgesteld. ANBO roept politici dan ook op om met Prinsjesdag zeer kritisch te kijken naar alle voorstellen die effect hebben op de koopkracht van senioren. Voor 2016 staan bijvoorbeeld al fiscale maatregelen op stapel die gepensioneerden wederom hard in de portemonnee treffen. Het gaat om het afschaffen van de ouderenkorting en het afschaffen van de ouderentoeslag in box 3.

Maar vrijwel gelijktijdig lazen we elders dat uit een onderzoek van Maurice de Hond dan weer bleek dat het consumentenvertrouwen toch een vertrouwenscijfer van 8 meekrijgt. En dat terwijl dat op het dieptepunt van de crisis nog MIN 40 bedroeg.

Beide berichten kunnen echter niet gelijktijdig waar zijn. Immers, naast de 3 miljoen gepensioneerden die ons land inmiddels telt en waarvan 80 procent in de financiële armoede verkeert, wordt ons land ook nog eens geconfronteerd met een stelselmatige toename van vooral 45plus langdurig werklozen. Volgen cijfers van het CBS is het aantal getroffenen door die langdurige werkloosheid in de periode van 2009 tot 2015 zelfs verdrievoudigd. Eind 2014 telde ons land 274.000 officieel geregistreerde langdurig werklozen. Maar bovendien zijn volgens de allerlaatste CBS cijfers ook de algehele werkloosheidscijfers slechts een kleinst mogelijke fractie afgenomen en het werkeloosheidspercentage van de jongeren daalde de laatste 3 maanden van 2014 al helemaal niet meer.

Volgen het CBS telt ons land momenteel 617.000 werklozen, maar tellen we de verborgen werkloosheid daarbij op en interpreteren we de cijfers zoals we altijd eerder deden, dan komt dat cijfer al snel op meer dan 1.2 miljoen werklozen.

En 1.2 miljoen werklozen vermeerderd met ca. 3 miljoen in uitzichtloze financiële problemen verkerende gepensioneerden, moet dan een consumenten vertrouwenscijfer geven van 8? Terwijl de EU over 2015 een economische groei van een spectaculaire 0,4% wist te realiseren en Nederland zelfs 0,1%? Terwijl in 2008 toen de Nederlandse werkloosheid slechts 300.000 werklozen telde een consumenten vertrouwenscijfer van MIN 40 werd opgetekend?

De olieprijzen op de wereldmarkten kennen maar één weg: De weg naar beneden. En toch, raar maar waar, kiezen dezelfde consumenten die de economie een vertrouwenscijfer van 8 meegeven voor een klein koekblik als zij al een andere auto aanschaffen.

De autohandelaren en garagebedrijven mogen hopen en duimen draaien dat het consumentenvertrouwen niet nog verder gaat toenemen. Wellicht kopen consumenten dan helemaal geen auto meer en stappen ze massaal over op de bromscooter!

Lees verder via de Bron: Nachthemel

Photo by gnuckx cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
19662931466 c80860b491 Pluto

“New Horizons-missie naar Pluto is een leugen”

16984471487 e0dcae54d5 TISA e1440926169391

TISA blootgelegd: WikiLeaks onthult gedetailleerd plan voor machtsgreep bedrijfsleven