in , , , ,

Auteursrechtenindustrie en EU verklaren de oorlog aan burgers, politiek en justitie

anonymous 1567683107
Pexels / Pixabay

Er komt een grote campagne om méér regulering van de digitale bedrijven te bevorderen. Hiervoor worden mediabedrijven opgeroepen om gratis advertentieruimte te bieden. Uit een interne brief van de auteursrechtenindustrie blijkt dat het allemaal draait om het beïnvloeden van toekomstige rechterlijke beslissingen over auteursrechten en andere wetten.

Niet in het belang van de burgers maar van henzelf.

De EU Copyright Directive, zeg maar de EU-auteursrechtenrichtlijn, zou volgens Brussel het auteursrecht in het digitale tijdperk brengen. In plaats daarvan werd het een aanval op het internet-ecosysteem door bedrijven die ooit een dominante positie hadden in de analoge media en die nog steeds grote moeite hebben om de komst van online diensten met een wereldwijd bereik te accepteren.

De uploadfilters die op grond van artikel 13/17 van de richtlijn onvermijdelijk zijn, zijn bijvoorbeeld vooral gericht tegen Google, wat ironisch genoeg niet veel hinder van die richtlijnen ondervindt.

Gewone mensen kunnen daarentegen ondervinden dat hun volkomen legale uploads zonder uitleg verboden zijn. Je zou denken dat de EU-auteursrechtenbedrijven behoorlijk tevreden zouden zijn nu ze dit krachtige nieuwe recht (door flink lobbywerk met bijbehorend geld-onder-tafel-doorschuiven) in handen hebben gekregen om geüploade materialen te blokkeren met behulp van geautomatiseerde filters als hun proxy, zonder de goedkeuring van een rechter.

Niets van dat alles.

De Duitse website Netzpolitik heeft een gelekt document in handen gekregen waarin een gecoördineerde campagne van auteursrechtenbedrijven wordt onthuld, om het bericht dat internetbedrijven de slechteriken van vandaag de dag zijn onder de aandacht van het publiek te brengen. Het doel is, volgens een interne brief die we hier publiceren (PDF), de publieke opinie en vooral de besluitvormers in de rechterlijke macht en de politiek te beïnvloeden:

Tegelijkertijd moeten juristen op nationaal en Europees niveau, evenals ambtenaren en rechters die beslissingen nemen en oordelen moeten uitspreken tegen de vijf digitale monopolisten Google, Facebook, Amazon, Apple en Microsoft, worden versterkt. De succesvolle handhaving van onze rechten als omroeporganisatie en persuitgever is afhankelijk van dergelijke autoriteits- en gerechtelijke beslissingen (Bundesministerium für Justiz und Verbraucherschutz, EU-Wettbewerbskommission und EuGH, Land- und Oberlandgerichte). Het belang van voortdurende informatie voor het brede publiek is aangetoond door de goedkeuring van de EU-auteursrechtenrichtlijn.

Hier zijn de specifieke doelstellingen en hoe de auteursrechtenbedrijven die hopen te bewerkstelligen:

Doelstelling: invloed uitoefenen op de vorming van de publieke opinie over de omgang met digitale monopolisten en de daaruit voortvloeiende indirecte opleiding van ambtenaren, politici, rechters en besluitvormers om zodanig uitspraken te doen en beslissingen te nemen die ervoor zorgen dat de digitale monopolisten de wet opnieuw naleven. Dat betekent: antitrustwetgeving, privacy, bescherming van kinderen en adolescenten, belastingwetgeving, gelijke behandeling en bescherming van intellectueel eigendom.

Gekozen pad: de zorgen van afzenders en hun eigenaren, componisten, muziek- en persuitgevers, auteurs en omroepen en hun individuele auteurs worden genoemd, maar niet gemarkeerd. Dit probleem wordt gepresenteerd als een van de vele, misschien zelfs grotere. Alleen op deze manier vermijden we het commentaar van critici dat we ons alleen bezighouden met de economische belangen van onze mediabedrijven, rechthebbenden en auteurs.

De auteursrechtenbedrijven in de EU willen dus net doen alsof de campagne gaat over het aanpakken van de grote uitdagingen van de samenleving – en niet over het vergroten van hun eigen winst. Die leugen werkte tenslotte goed genoeg bij gebruik tijdens de vicieuze lobby ter ondersteuning van de slechtste aspecten van de auteursrechtenrichtlijn, dus waarom zou je het niet nog een keer proberen, maar op grotere schaal?
De nieuwe campagne heeft een eigen website, “Fair Net”, die de opdracht “OK Google” verandert in een thema “Niet OK”.
Bijvoorbeeld:
# Niet OK, dat winst belangrijker is dan de vrijheid van meningsuiting en de pers.
Een noral stoere bewering van de bedrijven die hielpen bij het doordrukken van artikel 13/17 en artikel 11 in de EU-auteursrechtenrichtlijn, die precies dàt doen – de winst van auteursrechtenbedrijven bóven de vrijheid van meningsuiting en de pers plaatsen.

# Niet OK, dat internetreuzen meer weten over ons dan wij over hen.
Cases zoals Cambridge Analytica laten zien dat onze gegevens op internet niet veilig zijn. Wij hebben geen controle over onze gegevens maar derden. Ze bewaren deze en gebruiken ze voor commerciële doeleinden. Dit beperkt het recht op informatieve zelfbeschikking.
Het laatste argument van de site wordt nog eens een klassieker:

# Niet OK, dat de internetreuzen niet genoeg doen om de kleintjes te beschermen.

Het toevlucht nemen tot deze vorm van afgezaagde emotionele chantage vat deze slordige campagne goed samen. Het laat zien dat de auteursrechtenindustrie geen smerige truc zal laten liggen om haar doelstellingen te bereiken.

En het bevestigt dat, hoeveel speciale privileges ze ook krijgen om zich te verrijken over de ruggen (en rechten) van de burgers in de EU in een poging hun verouderde bedrijfsmodellen te ondersteunen, ze altijd méér willen.

Lees verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3068015399 3ef060e0cf magnetron

Deze ziekten worden allemaal veroorzaakt door magnetrons, je hebt ze waarschijnlijk genegeerd

plan 1567694082

De Brexit puinhoop is nu compleet, precies zoals verwacht