in , , ,

BAM! CETA krijgt steun Tweede Kamer

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het vrijhandelsverdrag () tussen de Europese Unie en Canada. Regeringspartijen VVD en gaan akkoord. ,,Vrijwel alle eisen van de PvdA zijn ingewilligd”, aldus PvdA-Kamerlid Jan Vos dinsdag.

De Tweede Kamer spreekt woensdag tijdens een extra overleg met minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) over het verdrag. Dat moet tijdens de -Canada Top op 27 oktober worden ondertekend. Het vrijhandelsverdrag moet nog wel door alle lidstaten worden geratificeerd.

Een deel van het verdrag kan na ondertekening in werking treden. Een aantal onderwerpen hiervan zijn uitgezonderd waaronder het omstreden arbitragesysteem (ICS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale om kunnen aanklagen.

Vos wil vooral dat de rol van de vakbonden in het arbitragesysteem anders wordt geregeld. De vakorganisaties moeten volgens hem betere toegang tot dit systeem krijgen.

De SP is niet te spreken over de gang van zaken. Jasper van Dijk vindt het ,,onacceptabel” dat de Kamer dinsdag de laatste versie van het verdrag kreeg en hierover een dag later al moet praten. Hij wilde uitstel van het Kamerdebat, maar kreeg hiervoor geen steun van andere partijen. Van Dijk is fel tegen het handelsverdrag.

Tegenstanders zeggen dat CETA – net als het handelsverdrag tussen de EU en () – de Europese standaarden gaat aantasten. Het zou ten koste gaan van Europese normen op het gebied van onder meer dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Onder meer vakbonden FNV en CNV, , de Consumentenbond en Milieudefensie riepen de Tweede Kamer dinsdag op het verdrag niet te steunen. Volgens de organisaties is CETA in de huidige vorm mogelijk ,,een ernstige bedreiging voor milieu, publieke diensten, arbeidsnormen en de veiligheid van consumenten”.

Lees verder via de Bron: Europa Nu

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
via trouw.nl

Politiedatabase bevat ‘NAW-data’ van 100.000 particuliere beveiligingscamera’s

Rekenkamer keurt voor de 22e jaar op rij de verantwoording over EU uitgaves af