in , , ,

BAM!: En daar gaat weer 60 miljard euro richting bankiers

Nieuwe maand, nieuwe ronde van monetaire verruiming. Daar gaat dus weer 60 miljard richting bankiers. De is voornemens 1,1 biljoen euro (1100 miljard) te verspreiden onder bankiers door maandelijks opnieuw 60 miljard te verstrekken.

Gister startte de nieuwe verruimingsmaand weer, en de ECB was weer prachtig in het nieuws:

Opkoopprogramma ECB niet vroegtijdig stopgezet‘.  “Het programma werkt goed. Waarom zouden we aan stoppen denken als de inflatie negatief is en inflatieverwachtingen bij lange na niet in de buurt komen van ons middellangetermijndoel van bijna 2 procent?”

Mja, als bankiers is het lekker cashen. Je kan grotendeels waardeloze schulden inleveren bij de ECB en krijgt er keiharde euro’s voor terug, en ongetwijfeld nog voor 100ct op de euro ook. Als bankier (en verzekeraar) is jouw probleem en risico dan netjes overgedragen naar de aandeelhouders van de ECB, dat wil zeggen, de problemen van bankiers zijn overgedragen naar de belastingbetalende burgers.

En ze krijgen nog goedkoop (voor hen haast gratis) ook! Dat werkt ongetwijfeld prima vanuit de optiek van bankiers! Daar gaan ze uiteraard niet snel mee stoppen! Dat is natuurlijk nogal logisch, als wij het gewoon laten gebeuren, gaan zij niet stoppen uit zichzelf.

Die merkwaardige 2% steeds

Dan nog de opmerking dat het pas stopt wanneer de inflatie bij 2 procent komt. De waanzin, lees het betoog over biflatie nog eens als je deze waanzin niet inziet. Door eindeloos geld te pompen in de financiële sector (60 miljard per maand!) ontstaat niet ineens een inflatie in de reële economie, en al zeker niet een ‘nette’ 2 procent. En buiten dat, 2% inflatie is al waanzin op zichzelf. Waarom moet geld elk jaar perse 2% ontwaarden in het nadeel van belastingbetalers en in het voordeel van bankiers? Dat is feitelijk gelijk aan diefstal.

Het beleid van de ECB zorgt uiteraard wel voor flinke problemen in de : Door het opkoopprogramma is de euro flink verzwakt. Bovendien zijn bijna overal in de regio de marktrentes stevig omlaag gegaan. Volgens critici creëert de ECB nieuwe zeepbellen doordat het beleid alle markten omhoog drijft.

Dat wordt natuurlijk ontkend door de ECB, maar nu zelf eens na, is het werkelijk goed voor de samenleving als we bankiers elke maand een basisinkomen van 60 miljard euro nieuw geld geven en de rest van de samenleving niets?

De vervuiler betaalt niet, de vervuilde betaalt en de vervuiler krijgt

En buiten dat: waarom moeten we de vervuiler betalen? De 60 miljard voor bankiers wordt feitelijk opgenomen uit uw toekomst. Moest de spreekwoordelijke vervuiler juist niet zelf betalen voor de vervuiling?

Lees verder via:  Lang Leve Europa!


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Aanwijzigingen voor aardbeving op 28 mei 2015

Schiphol-baas mag megabonus houden ondanks verbranden van miljoenen belastinggeld