in

Bankenschandaal 2013/2014: ISDAfix

6236106579 9c300a5bdc banksters1

Libor heeft een tweelingbroer

U heeft waarschijnlijk al gehoord van het “LIBOR”schandaal waarbij minimaal 3 en mogelijk zelfs 16 van de grote “to big to fail” banken betrokken waren en de rente standen manipuleerden waardoor gerommeld werd met financiële instrumenten ter waarde van $500 biljoen. Toen het schandaal afgelopen jaar uitkwam was het gemakkelijk het grootste geval van financiële fraude in de geschiedenis. MIT professor Andrew Lo stelde zelfs: “dwarfs by orders of magnitude any financial scam in the history of markets.”, wat zich vertaalt als: In orde van grootte zijn alle voorgaande financiële fraude gevallen dwergen vergeleken bij deze in de historie van de financiële markten. Dat was al erg genoeg, maar LIBOR zou wel eens een tweelingbroer kunnen hebben. Het is uitgelekt dat de in Londen gevestigde firma ICAP, ‘s werelds grootste makelaar van renteswaps, wordt onderzocht door de Amerikaanse autoriteiten voor gedrag wat akelig overeenkomt met het gedrag dat we ook opmerkten tijdens de LIBOR puinhoop. Toezichthouders onderzoeken of een kleine groep van makelaars bij ICAP kan hebben samengewerkt met maximaal 15 van de grootste banken ter wereld om de ISDAfix, een benchmark-nummer, dat wereldwijd wordt gebruikt om de prijzen van renteswaps te berekenen te manipuleren.

Weer dezelfde banken

Interest-rate swaps zijn een instrument dat wordt gebruikt door grote steden, grote bedrijven en soevereine regeringen om hun schulden te beheren, en de omvang van het gebruik ervan is bijna onvoorstelbaar groot. Het gaat over een markt van $ 379 biljoen, wat betekent dat iedere vorm van manipulatie een stapel van activa ter waarde van ongeveer 100 keer de grootte van de federale begroting van de Verenigde Staten zou beïnvloeden. Het zou niemand nog mogen verbazen dat onder de spelers welke genoemd worden in dit schandaal wederom dezelfde namen opduiken, namelijk de megabanken, waaronder Barclays, UBS, Bank of America, JPMorgan Chase and the Royal Bank of Scotland, dezelfde spelers welke ook deelnemen aan het LIBOR panel wat zorg draagt voor het indiceren van de globale rentestanden. Veel van deze banken hebben in de afgelopen jaren miljoenen betaald aan schikkingen voor anti concurrentie manipulatie in verschillende vormen (Naast hun betrokkenheid bij het LIBOR schandaal waren sommige banken ook betrokken bij anti concurrentie manipulatie fraude). Hoewel de wirwar van financiële acroniemen klinkt als wartaal voor de leek, feit is dat nu er schandalen blijken te zijn waar zowel LIBOR als ISDAfix bij betrokken zijn, wordt het aannemelijk dat het hier gaat om één grote samenzwering voor grootschalige prijsmanipulatie. Dit hangt nu boven de ogenschijnlijk competitieve fineer van de Wallstreet cultuur.
Lees verder via Bankenschandaal 2013/2014: MANIPULATIE EN CONTROLE VAN VRIJWEL ALLES .

 

Photo by JSchueller2 cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8314709442 e3c23a1238 spaarpot1

Het einde van een droom, diegenen die meenden dat een spaarpot voor hun oude dag zekerheid bood komen bedrogen uit

5939338919 bcc3a91609 navo1

Onze burgervertegenwoordigers over de belastingcenten : ‘We hebben geen idee over de NAVO-miljarden’