in , ,

Bankensysteem EU opnieuw op rand van instorting

6171982344 be2d9cb490 EU euro1

Italiaanse regering eist dat failliete banken met honderden miljarden euro’s Europees belastinggeld worden gered

De Italiaanse bankencrisis is op de rest van de EU aan het overslaan. Overal crashen de aandelen van grote banken zoals Credit Suisse en zelfs de Deutsche Bank in record tempo. Is dit het begin van de lang gevreesde, onvermijdelijke financiële ineenstorting, die het omvallen van Lehman Brothers in 2008 in de schaduw zal stellen?

Wat ECB president Mario Draghi ook verzint, er lijkt geen houden meer aan. Op de Europese aandelen- en staatsobligatiemarkten is paniek uitgebroken. De Stoxx 600 bankenindex daalde tot bijna het vorige dieptepunt in 2011, toen het maar een haartje scheelde of de eurozone was ingestort.

Deutsche Bank begint sterk op Lehman te lijken

Credit Suisse stond in tientallen jaren niet meer zo laag, en de grafiek van de Deutsche Bank is inmiddels bijna naadloos op die van Lehman Brothers te leggen. Daarmee bevestigt één van Europa’s belangrijkste banken zijn positie als grootste risicobank voor het wereldwijde financiële systeem.

DB probeert nu minstens $ 1 miljard van de in totaal circa $ 5 miljard aan scheepvaartleningen te verkopen. De olietanker handel is weliswaar (tijdelijk) een tikkeltje hersteld, maar de container en droge bulk markten worstelen met hun ergste teruggang ooit. Er zijn simpelweg veel te veel schepen beschikbaar voor een almaar slechter draaiende wereldeconomie.

Rome wil honderden miljarden Europees belastinggeld voor banken

De kredietuitvalverzekeringen (CDS) voor de op omvallen staande Italiaanse probleembank Monte Paschi staan nog altijd op een 66% kans op faillissement. De hele Italiaanse bankensector is aangestoken en heeft honderden miljarden nodig om overeind te blijven. De regering in Rome eist inmiddels dat de Italiaanse banken met Europees belastinggeld overeind worden gehouden. (2)

Ook problemen in Groot Brittannië

Ook de Bank of England bereidt zich op een nieuwe financiële crisis en interventies voor om het Britse bankensysteem te beschermen voor de gevolgen van het Brexit. Zo werden de kapitaalregels voor de banken versoepeld. Behalve wegzakkende bankenaandelen en sterk teruglopende consumentenbestedingen is ook de koers van het pond sterling ten opzichte van de dollar naar een 31 jarig dieptepunt gezakt. Tegen de euro staat de munt op zijn laagste stand in 2 ½ jaar. Het grote verschil komt omdat de euro zelf ook steeds zwakker wordt. (3)

Is dit het begin van de grote ineenstorting?

Of dit het begin van de grote totale ineenstorting is, die we de afgelopen jaren al zo vaak hebben voorspeld, valt nog niet te zeggen. De tekenen aan de wand zijn echter overduidelijk: de nieuwe crash komt steeds dichterbij. Als het de ECB en EU deze week lukt om met honderden miljarden de Italiaanse bankensector te ‘redden’ –u weet wel, opnieuw ten koste van de gewone man-, dan zal de grote knal enkel opnieuw zijn uitgesteld.

Van afstel is namelijk geen enkele sprake meer; dat had misschien nog gekund als de eurozone in 2010-2011, tijdens de Griekse crisis, geordend was opgeheven. Daar is het inmiddels veel te laat voor, en hoe langer er in de Europese regeringssteden mee wordt gewacht dit onder ogen te zien, des te harder, pijnlijker en langduriger zullen de zeer ernstige gevolgen zijn als de eurozone dan toch uit elkaar klapt.

Bronnen:

(1) Zero Hedge
(2) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(3) Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Lees verder via Bron: Time2Wakeup!

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e033b5082af61c3e81584d04ee44408be273e4d21eb817499df2 640 handcuffs

EU Madhouse: Polsbandje als middel tegen aanranding door migranten

6253905169 2184285730 prepaid mastercard

Weg met privacy: EC wil strengere regels voor bitcoin en prepaid betaalkaarten