in , ,

Bankrun en crisis in Griekenland

6171982344 be2d9cb490 EU euro1

Het is zover. De bankrun in Griekenland, die eigenlijk al sinds begin van dit jaar aan de gang was, kwam dit weekend tot een hoogtepunt. EU, IMF en Griekenland kwamen er na maanden bakkeleien nog steeds niet uit en Europa en de ECB staken nu hun hulp aan Griekenland.

national bank of greece

Arrears

Het lijkt erop alsof Griekenland de zomer van 2015 economische niet zal overleven.

Hieronder de kosten per Europees land, mocht het uitlopen op een officieel default van Griekenland. Dat zal overigens minimaal nog tot dinsdag duren, want dan zouden de Grieken 1,5 miljard euro aan het IMF moeten aflossen. Als Griekenland het niet lukt om deze afbetaling te doen krijgt het de status ‘Arrears

Kapitaalcontroles

Natuurlijk weet je nooit wat er nog kan gebeuren, maar het lijkt er nu echt op dat een Grexit een feit gaat worden. Het was volgens ons al onvermijdelijk en dat is het nu al helemaal. Kapitaalcontroles zullen in werking worden gesteld. Grieken kunnen dan, als de pinautomaten weer zijn bijgevuld, slechts een beperkt bedrag van hun rekening halen. De banken zelf blijven minimaal een week dicht, ook de Griekse beurs blijft maandag gesloten en de grote vraag is hoe fors de euro zal gaan dalen (en natuurlijk wat de waarde van de nieuwe Drachme wordt t.o.v. van de euro, nadat deze fors is gedevalueerd).

Griekenland heeft grootste schulden aan EFSF

Hieronder een aardig overzicht aan wie Griekenland de miljarden allemaal nog moet terugbetalen.

Updates

– Euro daalt tot onder de $1,10.– Lees ook dit.– Pinautomaten zullen gelimiteerd worden tot 60 euro per dag per opname.– Rijen voor pinautomaten worden steeds langer, na ingestelde kapitaalcontrole.– Er ontstaan ook rijen voor tankstations en winkels.– Aziatische en Australische beurs dalen fors

.
– AEX opent bijna 4% in het rood.
– Rente op Griekse, Spaanse, Portugese en Italiaanse staatsobligaties stijgt fors

 

 

Lees verder via: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7847620664 661df8f118 iceage

Meer aanwijzingen komst kleine ijstijd

40a758910d3598a8 640 euro

Waarom hebben we de euro nog?