in

Basisinkomen in juni een realiteit in Spanje

geralt / Pixabay

Een basisinkomen (renta básica) is een gegarandeerd inkomen dat elke burger/inwoner (gedeeltelijk) van de overheid krijgt. Met basisinkomen wordt over het algemeen een onvoorwaardelijk basisinkomen (OBi) bedoeld, waarbij iedere burger hetzelfde krijgt ongeacht over welke overige inkomsten of over welk vermogen hij of zij beschikt.

Er wordt al maanden gesproken over een plan van een basisinkomen, iets dat de partij Unidas-Podemos in haar verkiezingscampagne had staan en iets waarover de huidige (en eerste) coalitieregering van Spanje het eens was gekomen. De PSOE en Unidas-Podemos hadden afgesproken dat in gedurende de komende vier jaar het basisinkomen een realiteit zou worden in Spanje maar de corona-crisis heeft deze plannen versneld.

Volgens de minister van Sociale Zekerheid zou een ‘ básica’ in Spanje bijna alle extreme armoede in Spanje oplossen. 20% van de Spaanse huishoudens heeft te maken met deze extreme armoede (pobreza extrema) en tussen de 20% en 40% met een gemiddelde armoede (pobreza mediana).

Uiteindelijk wordt een basisinkomen ook als een goede investering gezien want het merendeel van dit geld zal besteed worden in de Spaanse winkels en bedrijven wat dus weer goed is voor de economie.Er is officieel nog niets bekend over de hoogte van een basisinkomen en over wat de eisen zijn om een ‘rente básica’ te ontvangen.

Er wordt wel rekening gehouden met het aantal kinderen en of het om een eenoudergezin gaat, aldus de minister. Daar zal de komende weken nog over gepraat moeten worden maar als het aan de minister ligt dan zal de maand juni beginnen met het basisinkomen in Spanje.

Lees verder bij de bron: INDIGNATIE


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3wiem
9 maanden geleden

Wij kunnen ons dat – terecht- helaas niet veroorloven. Misschien moeten we Spanje om onvoorwaardeleijke Corona solidariteit vragen, zodat wij dat ook kunnen betalen.

Google grijpt de crisis aan om massasurveillance te legitimeren, begeleidt je zelfs naar het toilet

Database van Wuhan’s ‘Batwoman’ gewijzigd, 48 uur voordat COVID-19-monsters werden vernietigd