in , ,

Belasting grootste deel van energierekening

Consumenten hebben vaak niet in de gaten dat een groot deel van de energierekening is opgebouwd uit belastingen en andere heffingen. Die belastingen hebben in 2015 een hoogtepunt bereikt, kwam begin dit jaar naar voren. In 2015 bedraagt de energiebelasting voor stroom 0,1196 per kWh, voor gas is dat 0,1911 euro per kuub gas. Vorig jaar lagen deze bedragen respectievelijk nog op 0,1185 en 0,1894 euro.

EnergieVergelijk.nl zocht bij drie grote Nederlandse energieleveranciers uit welk percentage van de stroom- en gasprijs bestaat uit belastingen en heffingen. Daaruit blijkt dat het kale tarief voor stroom gemiddeld slechts 23 procent van de volledige prijs per kWh bedraagt. Het resterende deel (77 procent) bestaat uit energiebelasting, en een heffing voor de opslag van duurzame energie (ook wel ODE genoemd). Bij gas is er een andere verdeling. Daar neemt de kale gasprijs ongeveer de helft van de totale prijs in beslag.

Voor stroom bestaat echter wel een heffingskorting van 377,33 euro die wordt verrekend met het totale verbruik. Deze korting is echter alleen geldig voor woningen met een verblijfsfunctie.

Naast energiebelastingen en heffingen zijn er nog een tweetal andere kosten die een rol van betekenis hebben op de jaarlijkse energierekening, namelijk vastrecht en netwerkkosten.

Vastrecht zijn de kosten die je betaald voor de dienstverlening van jouw energieleverancier en staan los van het energieverbruik. De kosten voor vastrecht kunnen tot wel 100 euro per jaar verschillen, afhankelijk van de gekozen energieleverancier.

Netwerkkosten worden betaald aan de netbeheerder. Deze kosten betaal je voor de aansluiting op het stroom- en gasnet en de transportkosten van energie naar jouw woning. Tussen netbeheerders onderling zit niet zoveel verschil in de jaarlijkse kosten voor het netwerk.

Lees verder via: Bank Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nederlandse huishoudens hebben (al)weer meer schulden

GGZ moet ongeboren kinderen beschermen d.m.v gedwongen opname moeder [Opinie bestuurder Jeugdbescherming Amsterdam]