Belastingdienst heeft belangstelling voor spionage software

In wat voor bizarre wereld wij leven werd afgelopen week duidelijk toen een Italiaans bedrijf dat zich bezighoudt met hacken, zelf werd gehackt.

Het gaat hier om het bedrijf Hacking Team dat uitsluitend spionage software levert aan overheden en daar zelf oook erg trots op is.

De werkwijze van Hacking Team is omstreden, omdat voor het afluisteren gebruik wordt gemaakt van zwaktes in software van bijvoorbeeld besturingssystemen. Die zwaktes worden gebruikt om in te breken en vervolgens apparatuur af te tappen.

De gelekte/gehackte e-mails van Hacking Team zijn naar buiten gebracht door Wikileaks en daaruit blijkt onder andere dat al de bovengenoemde instanties de software hebben gekocht waarmee ze onder meer in staat zijn om foto’s van de “verdachte” te bekijken, e-mails te lezen, te luisteren naar hun gesprekken en deze opnemen en camera’s op de computer kunnen activeren.

Vergeet encryptie want ook daar heeft Hacking Team een oplossing voor: Volgens hun eigen nieuwsbrief:

“Wij kunnen de gegevens benaderen in normale tekst voordat encryptie wordt toegepast en over het netwerk wordt verzonden en nadat het is ontvangen via het netwerk en “ontsleuteld” door de computer”.

Hoe zit het dan met Nederland?

Zeker is dat er op z’n minst contacten zijn geweest tussen diverse overheidsinstanties en Hacking Team. In de gelekte e-mails worden onder andere de Nationale Politie genoemd en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Daarnaast zijn e-mailadressen opgedoken van ambtenaren die werkzaam zijn voor diverse ministeries. Hun precieze rol in dit geheel blijft onduidelijk, maar het wekt in ieder geval de suggestie dat er vanuit Nederland veel interesse was in de software van Hacking Team.

Dan natuurlijk de Nederlandse belastingdienst. Volgens een bericht op Tweakers:

In twee e-mails aan een medewerker van de Belastingdienst schrijven verkopers van Hacking Team over de ‘interesse’ die de Belastingdienst-medewerker had getoond in de software van het surveillancebedrijf. Daarbij gaat het om software die kan worden gebruikt om pc’s en smartphones te infecteren met malware, zodat documenten op de apparatuur kunnen worden buitgemaakt. De mails werden verstuurd na een ontmoeting tussen Hacking Team en de Belastingdienst op de Milipol-beurs in Parijs, die is gericht op opsporingsdiensten.

Er blijkt niet uit de gelekte e-mails dat Nederlandse instanties deze software daadwerkelijk hebben gekocht. Het zou natuurlijk heel goed kunnen, maar bewijs zoals dat er in het geval van de Amerikanen wel is, is er niet.

 

Lees verder via: Niburu.co

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

Close