in , , , , ,

Belgische regering wil uw oogscan en vingerafdruk

De regering-Michel wil zondag op de superministerraad over veiligheid uitpakken met een identiteitskaart met oogscan en vingerafdruk. De eerste van drie superministerraden, zondag op Hertoginnedal, staat in het teken van de veiligheid.

Na de batterij veiligheidsmaatregelen die zijn genomen na de terreuraanslagen in Parijs en Brussel wil de regering-Michel nog een tandje bijsteken. Maar niet alles wat op de verlanglijstjes staat, zal het halen, bleek gisteren op een bijeenkomst van de kabinetschefs.

Heel wat voorstellen werden eerder besproken, maar bleken budgettair of politiek niet haalbaar. Veel van de afgeblokte dossiers liggen opnieuw op tafel.

Voor Michel wordt het zaak uit te pakken met een paar blikvangers. Een doorbraak over de zogenaamde biometrische identiteitskaart moet zo’n trofee worden.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) lanceerde meer dan een jaar geleden na een werkbezoek aan Marokko al eens het idee om te werken met vingerafdrukken bij de identificatie van mensen, zoals dat al gebeurt bij de aanvraag van internationale paspoorten en bij de registratie in het vreemdelingenregister.

Het voorstel botste op groot politiek verzet. Zeker de Vlaamse liberalen wezen op het gevaar van een schending van de privacy. De Privacycommissie had ook laten weten dat een algemene registratie van alle vingerafdrukken of irisscans in databanken in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Maar het ligt opnieuw op de regeringstafel. De premier lijkt op een doorbraak te hopen, waarbij vingerafdrukken en irisscans op onze identiteitskaart gebruikt kunnen worden, naast de klassieke pasfoto.

Die gegevens zouden niet opgeslagen worden in een grote databank, maar zouden louter technische hulpmiddelen zijn voor een identificatie, zoals vingerafdrukken nu al gebruikt worden om mobiele telefoons te ontgrendelen.

Alles bij de bron; deTijd

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schulden worden nu al via ECB op ons afgewenteld maar Macron wil eurozone regering en nog meer Franse schulden afschuiven

Globalisme: Europa’s laatste strijd