in

Belgische staat zit zelf op Britse Maagdeneilanden

De Belgische staat, die moet strijden tegen constructies in belastingparadijzen, blijkt al jaren zelf aandelen te hebben op de Britse Maagdeneilanden. Dat onthullen de Paradise Papers.

Tussen de bijna 7 miljoen documenten die zijn uitgelekt bij het advocatenkantoor Appleby vonden we zo'n 500 namen van bedrijven en personen uit . Ze hebben allemaal op de een of andere manier constructies opgezet in de beruchtste belastingparadijzen. Ze gebruikten daarvoor minstens een van de exotische postbusadressen van Appleby. Eén Belgische naam sprong tijdens ons onderzoek snel in het oog, die van de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (SBI/BMI).

Dat is niet zomaar een privébedrijf. De investeringsmaatschappij is voor 64 procent in handen van de Belgische staat, via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (58%) en de Nationale Bank van België (6%). De resterende aandelen zitten verspreid over en privébedrijven, zoals Fortis, België en Electrabel. Al sinds 1971 helpt de SBI/BMI Belgische ondernemingen met investeringen in ‘moeilijke' landen. In de raad van bestuur zitten mensen van onder andere de federale overheidsdiensten.

Lees verder bij de Bron: De Tijd


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hebben we dan niets geleerd uit de kredietcrisis? Situatie nu lijkt op die van 10 jaar geleden

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat weigert inzicht energienota