in ,

Berlijn gaat brede gracht aanleggen om de Reichtstag, worden ze bang voor het volk?

Ein offenes Haus‘ moest de Duitse Reichstag zijn voor het volk. Het staat ook sinds 1916 op de gevel: ‘Dem Deutschen Volke'. Na de hereniging van Oost- en West- werd het eclectische gebouw opnieuw, na bijna vijftig jaar, in gebruik genomen als parlementsgebouw.

Iedereen mag er (mét online reservering) naar binnen om door de glazen koepel te lopen die uitkijkt op de imposante zaal van de Bondsdag.

Op de trappen en het grote grasveld ervoor kun je in de zitten, een balletje trappen, protesteren, picknicken en muziek maken. Toeristenbussen rijden af en aan.

https://www.youtube.com/watch?v=c8FdKxTfvsA

Maar aan al die openheid lijkt nu een einde te komen: er komt “beveiliging”. En wel van Middeleeuwse proporties.

Het plan is om van de westportaal van het gebouw (de voorkant, aan de achterkant loopt al de Spree) een veiligheidszone te maken met een 2.5 meter diepe en tien meter brede gracht over de Platz der Republik. Het besluit is bevestigd door de Bondsdag en zou op 6 juli 2018 zijn genomen op grond van de toenemende “dreigingssituatie van de afgelopen jaren”.

De verantwoordelijke Zwitserse architecten waren echter al eerder betrokken, toen ging het officieel nog om het ‘bouwen van een nieuw info-center'. Dat suggereert dat gewacht is met de aankondiging van de werkelijke plannen die een forse inbreuk zijn op het karakter van het gebouw – en de stad als geheel.

“We willen maximale veiligheid zonder het zicht op het gebouw te verstoren,” aldus een woordvoerster van de regering.

Journalist Dushan Wegner drukte het anders uit:

Lees verder bij de bron: The Fire

Photo by Skley


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Op de randje van de derde wereld oorlog? Dit zijn de 5 belangrijkste en recente ontwikkelingen

Steeds kanslozer Amsterdam (GroenLinks) gaat huizen verwarmen met vervuilende dieselaggregaten