in , , ,

Bevestigd: burger betaalt voor de dikke elektrische maar ook peperdure Tesla’s en Jaguars van vermogenden

NicoBorie / Pixabay

De oplettende was er al bang voor en het blijkt te kloppen ook: het zijn vooral de burgers die opdraaien voor de belastingkorting op dure elektrische auto’s als de Tesla of de Jaguar I-Pace.

Vorig jaar werd er door de overheid 700 miljoen aan belastingkorting verstrekt aan kopers van elektrische auto’s. Die zijn voor een groot deel terecht gekomen bij vermogende automobilisten.

Bijna de helft van de ruim 25.000 volledig elektrische auto’s die vorig jaar in Nederland verkocht zijn waren Tesla’s en Jaguars, een prijskaartje van 80.000 tot 120.000 euro. De verkoop van Tesla’s steeg vorig jaar maar liefst met 260 procent, de nieuwe Jaguar bezette in het eerste jaar van levering al meteen de tweede plaats in de verkopen van elektrische auto’s.

De grote belangstelling voor de autosubsidies zorgt voor een begrotingstegenvaller van een paar honderd miljoen euro.  De is daar nog niet formeel over geïnformeerd.

Half miljard per jaar meer

Kamerleden Pieter Omtzigt en Agnes Mulder hebben begin januari vragen gesteld over de kosten voor het stimuleren van de aanschaf van elektrische auto’s. Op 28 januari volgde een antwoord van staatssecretaris Menno Snel.

Eerdere schattingen van de overheid van de kosten van van schone auto’s werden begroot op ca 200 miljoen. De werkelijke kosten kwamen voor 2016 uit op meer dan 800 miljoen. Ook de werkelijke subsidiekosten van vorig jaar liggen ruim een half miljard boven die oorspronkelijke raming.

€ 1700,- per ton co2

Verder blijkt uit de antwoorden van de staatssecretaris dat in de huidige regeling voor belastingkorting omgerekend de vermeden co2-uitstoot € 1700,- per ton kost. Ter vergelijk: in de discussie rond het behalen van de klimaatdoelen uit de Urgenda- wordt door de regering al een probleem gemaakt over een koolstofbelasting voor de van € 50,- per ton.

Alle autorijdende burgers samen betalen nu de hoofdprijs voor een verwaarloosbare fractie van de CO2 reductie die nodig is om de klimaatdoelen te halen. Bovendien wordt die hoofdprijs toegekend aan een rijke groep landgenoten die zo’n auto prima helemaal zelf kunnen betalen. We mogen inkomenspolitiek niet verbinden met klimaatbeleid, zegt de regering. Hieruit blijkt waarom.

Download de antwoorden hier.

Lees verder bij de bron: Duurzaamnieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit is wat er van gekomen is: duizenden illegale migranten en hun overlast in EU-shithole Brussel op beeld

Efteling gaat de attractie Carnaval Festival omvolken na klachten over racisme