in , , ,

Bij Voorbaat Verdacht: Platform start rechtszaak en campagne over risicoprofilering met SyRI

Het Platform Bescherming Burgerrechten start in 2018 een rechtszaak tegen het risicoprofileringssysteem , vergezeld door een publiekscampagne. De officiële lancering vindt plaats op 19 januari in debatcentrum De Nieuwe Liefde in Amsterdam.

SyRI koppelt tientallen persoonsgegevens van onverdachte burgers, om door middel van een geheim te voorspellen of ze een risico vormen om één van de vele wetten die SyRI beslaat, te overtreden. De partijen aangesloten bij de juridische coalitie zijn van mening dat SyRI verschillende fundamentele rechten schendt, de informatiemacht van de overheid onvoorzienbaar uitbreidt en de vertrouwensrelatie tussen de overheid en burgers ondermijnt.

Parallel aan de juridische procedure zal een publiekscampagne worden gevoerd onder de titel Bij Voorbaat Verdacht. Op de campagnewebsite, die eveneens op 19 januari wordt gelanceerd, zullen alle details en updates omtrent de rechtszaak verschijnen. Daarnaast zal de campagne met Wob-verzoeken, onderzoeksjournalistiek en interviews met deskundigen publieke voorlichting geven over risicoprofileringspraktijken in , in het bijzonder het Systeem Risico Indicatie.

De campagne heeft voor ogen een publieke discussie te mobiliseren over de inzet van Big Data instrumenten door de overheid op onverdachte burgers, en de impact die dit heeft op zowel individuele rechten en vrijheden als het functioneren van de democratische rechtsstaat.

Tijdens de lanceringsbijeenkomst zullen Tommy Wieringa en Maxim Februari, die zich als ambassadeur bij de campagne hebben aangesloten, een lezing houden. Daarnaast zullen hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke en dr. Aline Klingenberg van de Rijksuniversiteit Groningen optreden als spreker voordat de dagvaarding aan het ministerie van Sociale Zaken officieel wordt gepresenteerd. De bijeenkomst zal worden gemodereerd door journalist en auteur Bart de Koning. Aan het eind van de avond is er ruimte voor discussie en vragen vanuit het publiek.

Tickets voor de lancering zijn te bestellen op de site van De Nieuwe Liefde waar ook de impact van het SyRI verduidelijkt wordt. Volg het twitteraccount van Bij Voorbaat Verdacht voor updates over de campagne en de rechtszaak.

Alles bij de bron; PBB

Lees ook eens verder bij de bron: Bij Voorbaat Verdacht: Platform start rechtszaak en campagne over risicoprofilering


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
machiavelli
3 jaren geleden

Waarschuwing en kijk uit aan de juridische coalitie

Er is een kleine kans van slagen als men rechters uit andere landen deze zaak laat beoordelen.
Deze zaak in een ander land aanhages .
Gezien eerdere grote “niet goed aflopende bestuursrechtzaken in Nederland. ‘zijn Nederlandse Rechters vaak “voor ingenomen’ [bang]. Dit gebeurt opvallend vaak bij ” bestuurs” rechtzaken waarbij geen advocaat is aangeschoven. Bestuurrecht geen verplichte vertegewoordiger.
,
Burgers : burger hoeven niet overal hun ID te tonen.
“LAAT JE NIET AFBLUFFEN. ”
Vaak is dat ook nog schending van jou Privacy.
Jou unieke nummer op je ID kan de toegang van fraude inluiden/
De NL staat werkt als gevolg van deze verplichting aan fraude mee.

Islamitische Staat verklaart de oorlog aan Hamas

Islamisering: EU-resolutie 1743 (definitieve versie, 2010)