in , , ,

Bijna liveblog: Het grote 2015 zorgpremie verhoging topic inclusief participeren; verplicht betalen voor wat je zelf moet doen.

ea9bf334c7386c9aed291a6e 640 gezondheidszorg1


De kans is levensgroot dat de zorgpremies ook de komende jaren zullen stijgen. Dat zegt Peter Ruys van zorgkiezer.nl tegen BNR. Doordat de maatregelen van de overheveling van zorgtaken gefaseerd worden ingevoerd, zal de rekening ook de komende jaren steeds meer bij de zorgverzekeraars en dus bij de premiebetalers worden gelegd.

Zorgverzekeraars zullen naar verwachting steeds vaker de prijs als belangrijkste criterium hanteren bij de selectie van ziekenhuizen voor specifieke behandelingen. Volgens de ziekenhuizen is 60 procent van de onderhandelingen met zorgverzekeraars gebaseerd op de prijs, zegt Ruys op basis van onderzoek.

“De landelijke overheid gooit de zorgtaken feitelijk over de schutting en zegt: ‘zorgverzekeraars en gemeenten, gaan jullie dat maar doen’, maar geeft daar niet genoeg geld bij. Dus de verzekeraars kunnen eigenlijk maar één ding doen en dat is de prijs fors verhogen.”

Lees verder via JDreport.com.


CZ

De premie voor de meest gekozen basisverzekering van CZ stijgt in 2015 met 4,60 euro per maand naar 100,50 euro. De premie voor de tweede natura basisverzekering van CZ stijgt met 4,45 euro per maand naar € 97,00 euro. Bij deze tweede verzekering krijgen mensen onder meer een lagere vergoeding als ze naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaan en een beperkte keuze van eigen risico’s.

De CZ Groep heeft de premiestijging beperkt door 425 miljoen euro uit haar reserves in te zetten. Dit is 147 euro voor iedere betalende klant. Hierdoor hoeft CZ de premie niet met 10 procent te verhogen, maar met 4,8 procent.

Lees verder via Skipr.


VGZ premieverhoging

Er vallen drie basisverzekeringen onder het aanbod van VGZ. Hiervan zal de restitutiepolis in 2015 de grootste sprong maken met een 14 procent hogere premie van € 113,95. Voor de naturaverzekering zal een prijsverhoging van 12 procent (naar € 107,95) worden doorgevoerd. De selectieve polis zal 6 procent duurder worden en op € 97,95 per maand uitkomen. Aanvullende dekkingen worden 1 procent duurder.

Univé premieverhoging

Naast VGZ maakte ook Univé vandaag bekend welke premies zullen gelden voor de zorgverzekering van 2015. Voor de naturapolis zal er sprake zijn van een toename van 11 procent en komt deze uit op € 107,- per maand. De restitutiepolis zal € 112,- kosten; een toename van 12 procent. Voor nieuwe klanten en klanten met Univé-schadeverzekeringen zullen er (tijdelijke) kortingen van toepassing zijn. Ook bij Univé worden aanvullende verzekeringen 1 procent duurder.

Lees verder via VGZ en Univé verhogen zorgpremies 2015.


VGZ-dochters IZA en UMC premieverhoging

De VGZ-dochters IZA en UMC hebben hun zorgpremies voor 2015 bekendgemaakt. Volgend jaar betalen klanten van de zorgverzekeraars 16 procent meer bij UMC en 9 procent meer bij IZA. Hiermee komen de premies uit op 98,90 en 92,60 euro per maand.

Ook de aanvullende dekkingen voor de zorgverzekering van IZA en de zorgverzekering van UMC worden duurder. IZA zal aanvullende dekkingen 5 tot 10 procent duurder maken. Bij UMC gaat het om zowel prijsverlagingen als –verhogingen. Beiden verzekeraars kozen er in 2014 juist voor om de premies te verlagen.

Lees verder via IZA en UMC verhogen zorgpremies.


De zorgpremie voor 2015 zal waarschijnlijk flink gaan stijgen. Waar DSW in september van dit jaar nog liet weten de premie gelijk te houden, kwamen vandaag IZA en UMC naar buiten met hun verhoogde premies voor 2015. Beide zorgverzekeraars zijn onderdeel van VGZ. Deze grote verzekeraar heeft een marktaandeel van maar liefst 25 procent.

De basispremie van UMC stijgt van €85,25 naar €98,90, een stijging van 16 procent. Het gaat hier om een restitutiepolis, waarbij verzekerden een vrije zorgkeuze hebben. Het aanvullende pakket Extra Zorg 1 is met 4 procent gestegen, Extra Zorg 2 is daarentegen 4 procent goedkoper worden. Extra Zorg 4 is een uitschieter, deze aanvullende verzekering stijgt met maar liefst 45 procent.

De basispremie van de naturapolis van IZA stijgt van €85,15 naar €92,60. Hierbij kunnen verzekerden alleen zorg afnemen bij de door IZA gecontracteerde zorgverleners. De restitutiepolis van IZA was in 2014 €88,15 en is nu gestegen naar €95,76.

Lees verder via JDreport.com.


De winsten van de zorgverzekeraars moeten terug naar de premiebetaler en de  PvdA wil ze hiertoe zelfs wettelijk verplichten. Maar één van de oorzaken van de hoge winsten van de zorgverzekeraars is natuurlijk het hoge eigen risico van 360 euro dat de PvdA zelf heeft ingevoerd. Hiermee wordt een deel van de zorgkosten verlegd naar de patiënt en degenen die dit niet kunnen betalen zien af van zorg. Tel uit je winst. Verder steunt de PvdA keer op keer beleid dat de zorgverzekeraars in staat stelt om nog hogere winsten te maken. Een paar feiten.

De PvdA heeft dit jaar ingestemd met het wetsvoorstel winstuitkeringen in de zorg, het wetsvoorstel dat de vrije artsenkeuze afschaft en het wetsvoorstel dat toestaat dat zorgverzekeraars een minderheidsbelang mogen nemen in een zorgaanbieder. Deze 3 wetswijzigingen zijn nauw met elkaar verbonden en hebben maar één doel. Het versterken van de macht van de zorgverzekeraar zodat er nog meer winsten gemaakt kunnen worden.

Winstuitkering

Het wetsvoorstel winstuitkering is bedoeld om ziekenhuizen te helpen private investeerders aan te trekken. Welke investeerders zullen dit zijn? Veel ziekenhuizen verkeren in een financiële chaos. Dus wie zal het aandurven om in een ziekenhuis te investeren? Pensioenfondsen zoals het Achmea Pensioenfonds? Of misschien de zorgverzekeraars met hun miljarden op de plank? Maar om zorgverzekeraars te laten investeren moest nog een ander wetsvoorstel worden aangepast, namelijk die van het verbod op verticale fusies.

Lees verder via JDreport.com.

 

 

 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
14895278831 326a0f86a0 kosten1

Dan weet u het alvast: ‘Zorgpremies zullen blijven stijgen door gefaseerde overheveling’

NL2.01

Plaatje: Zover is het gekomen met Nederland 2.0