in ,

Bijna twee derde (62%) van de Nederlanders weet niets over de RFID-chip

54670483 e705c810bc rfid1

Bijna twee derde (62%) van de Nederlanders weet niet wat een RFID-chip is – terwijl we er allemaal in het dagelijks leven allemaal al enigszins gebruik van maken. RFID-chips (Radio Frequency Identification) zitten namelijk in – we doen een greep – het nieuwe paspoort, ID-kaart, rijbewijs, de OV chipcard, onze huisdieren en in toenemende mate de werknemerspas. Meer dan de helft van de respondenten denkt dat deze technologie, die het mogelijk maakt producten, mensen en dieren draadloos en uniek te identificeren, het leven gemakkelijker gaat maken zoals bij het afrekenen in de supermarkt en in het openbaar vervoer.

Ook verwacht men dat het kan helpen bij het bestrijden van de criminaliteit. Een meerderheid vindt dat opsporingsinstanties pasfoto’s/gelaatscans (56%) op de chip in het paspoort mogen raadplegen. Daarnaast ziet 80% van de consumenten de chip als een kans om af te komen van verschillende pasjes en kaarten die ze nu bij zich dragen. De RFID-chip is de elektronische opvolger van de streepjescode. De chip kan worden gelezen en geschreven met een remote transceiver die met een antenne radiogolven zendt en ontvangt. RFID is een technologie die de laatste jaren erg in opkomst is. Deze techniek wordt vooral toegepast in winkels (diefstalpreventie), vliegvelden (vliegtickets en bagage) en sinds kort ook in paspoorten.

Wat zijn de voordelen van de RFID-chip?

 • Er kan door middel van radiogolven informatie van de tag worden afgelezen. Hierdoor is het niet meer nodig om, zoals bij een bankpas, daadwerkelijk de strip door een leesapparaat te halen
 • Ook is er, in tegenstelling tot een streepjescode, geen ‘barcodescanner’ nodig
 • Het is veel lastiger een RFID-tag te vervalsen
 • Er kunnen veel RFID-tags tegelijkertijd worden gelezen
 • De RFID-tag kan voorzien zijn van een unieke code. Hierdoor is altijd te bepalen welk specifiek object het is
 • RFID-tags slijten niet

Wat zijn de nadelen van de RFID-chip?

 • Als de tag beschreven kan worden, dan kan er fraude gepleegd worden
 • Verpakkingsmaterialen met daarin de RFID-tag zorgen voor veel metaalafval (hier is de tag immers vaak van gemaakt)
 • RFID kan ervoor zorgen dat medische apparatuur verstoord wordt
 • Een tag die door de beschreven informatie hierop gekoppeld kan worden aan een individu, kan worden gevolgd
 • De tag is op (grote) afstand uit te lezen, zonder dat de drager dit weet
 • Tags kunnen dermate klein zijn, dat de drager niet weet dat hij/zij deze bij zich heeft
 • Doordat producten een uniek nummer/code krijgen, kunnen deze producten, bij aanschaf met bijvoorbeeld een bankpas, gekoppeld worden aan een individu.

Wat heeft RFID met privacy te maken?
RFID wordt inmiddels ook toegepast in Nederlandse paspoorten. Op de chip in onze paspoorten staat een pasfoto in kleur, namen, geboortedatum, geslacht, documentnummer, BSN-nummer en de geldigheidsdatum van het document. Ook is de vingerafdruk aan deze chip toegevoegd. De toevoeging van de chip in het paspoort is bedoeld als veiligheidsmaatregel. Immers: RFID-chips zouden lastiger te vervalsen zijn. Toch is vrij kort na de invoering ervan, gebleken dat RFID-chips eenvoudig te kopiëren zijn. Met zeer weinig geld is apparatuur aan te schaffen die de RFID-chip kan uitlezen én deze gegevens op een lege chip kan zetten.
Het argument dat dit het paspoort beter beveiligd maakt, is hiermee van tafel.
Het op afstand uit kunnen lezen van de chip op het paspoort, maakt dat het ongezien mogelijk is om de gegevens van een paspoort met een dergelijke chip uit te lezen.

Wat zijn de voordelen van een door de overheid verplichte onderhuidse chip in je lijf?

1. U hoeft geen contant geld meer op zak te hebben. De Baja Beach club in Rotterdam bijvoorbeeld, is de eerste uitgaansgelegenheid ter wereld waar vaste klanten – op vrijwillige basis – een chip ingespoten krijgen. Het inbrengen kost duizend euro, maar de klanten krijgen er een consumptietegoed van 1500 euro voor terug. Aan de bar halen ze hun consumpties op, even scannen en er is afgerekend zonder dat u een cent op zak hebt.

2. Identificatie is makkelijker omdat u altijd uw ID bij u heeft waar u ook gaat. Paspoorten, rijbewijzen, bankpasjes en andere zaken hoeft u dus niet meer op zak te hebben.

3. Uw medisch dossier en donorcodicil heeft u altijd bij u. Dus ingeval van medische nood kunnen ziekenhuizen direct bij uw medicijnbehoeften, allergieën en eventuele oorzaak van uw plotselinge probleem. Mocht u komen te overlijden dan is direct duidelijk of u wel of niet uw organen wilt afstaan voor transplantatie.

4. Politieagenten en soldaten met een chip in hun hand zijn de enigen die in staat zijn hun persoonlijke wapens af te vuren. Hun wapens zijn elektronisch versleuteld waardoor ze alleen in de hand van de eigenaar bereid zijn hun dodelijke lading af te vuren. Soldaten krijgen een aparte chip – een met gps mogelijkheden – zodat ze opgespoord kunnen worden wanneer ze verloren raken in de strijd of ontvoerd zijn.

Ongetwijfeld dat er meer voordelen te noemen zijn, maar nadelen zijn er natuurlijk ook.
1. Privacy of nog beter het gebrek daaraan is wel het voornaamste nadeel. Met een chip in uw lijf bent u overal te volgen door de overheid en is er feitelijk sprake van een digitale dictatuur. Zelfs als de chip alleen van dichtbij uitgelezen kan worden bent u nog overal te volgen. Want zodra u ergens door een draaideur gaat, van een detectiepoortje, van het openbaar vervoer gebruik maakt, enzovoorts kan de chip in uw lijf uitgelezen worden omdat u dicht langs een scanner komt die met of zonder uw wetenschap de chip in uw lijf uitleest.

2. Identiteitsfraude zal een gewelddadige vorm van criminaliteit worden, immers door het stelen van uw chip kunnen criminelen uw identiteit aannemen, uw geld uitgeven enzovoorts. Om die chip te pakken te krijgen kunnen ze deze digitaal klonen of erger, uit uw lijf snijden.

3. De chip blijkt kankerverwekkend te zijn. Huisdieren die al jaren een chip ingespoten krijgen blijken veel vaker op de plek waar de chip zit kanker te ontwikkelen. Menselijke proefpersonen die aan verschillende experimenten meedoen krijgen eveneens veel vaker kanker. Amerikaanse politieagenten die gebruikmaken van het wapenversleutelingssysteem, hebben ook veel vaker kanker. Of de chip nu in uw hand of hoofd geplaatst wordt, daar waar het geval zit loopt u het risico om een flinke tumor te ontwikkelen.

Het teken van het beest… 666
Het is gewoon een feit dat de technologische ontwikkelingen steeds verder gaan en het verplichtstellen van deze onderhuidse chip is iets wat volgens de kenners in het verschiet ligt. Als u hier niet aan mee wilt doen – ik persoonlijk zit ook niet te wachten op tumoren en een bemoeizuchtige overheid – dan heeft u straks het probleem dat u niet eens meer in staat bent iets te kopen in de winkel simpelweg omdat u daar de technologie niet voor op zak (in uw lijf) hebt, wat me overigens sterk doet denken aan een eeuwenoud stukje tekst uit de Bijbel…

via Stop de bankiers.

Photo by Nadya Peek cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
13717995444 b59b4f21b5 ebola1

Gaat Ebola zorgen voor wereldwijd verplichte vaccinaties?

a1f4ad3b4c50d6e47df430f9 640 refirente1

Klopt niet: banken betalen 0,15% en vragen tot 3,00% rente: ‘Banken verdubbelen winstmarge op hypotheken’