in ,

Bijstandsfraude wordt opgespoord met verborgen camera’s en gps-trackers. Verdachte is slechter beschermd dan die in strafzaak

Sociale diensten gebruiken verborgen camera’s en gps-trackers om bijstandsfraude op te sporen. Daarbij krijgen ze veel meer ruimte dan de politie in strafrechtelijk onderzoek. Rechtsgeleerden en advocaten maken zich zorgen om de rechtspositie van mensen met een .

De Volkskrant kamde de casussen uit van tien verdachten van bijstandsfraude. Allemaal zeggen ze onschuldig te zijn en tot dusver zijn vijf van de tien vrijgesproken, en een zesde grotendeels. Ze beklagen zich erover dat de strijd tegen bijstandsfraude is doorgeslagen met dubieuze tipgevers, stalkende rechercheurs, verdraaide bewijzen en manipulatieve verhoren.

‘Het is belabberd geregeld voor bijstandsgerechtigden, in het strafrecht is het beter’, zegt advocaat Gerard Gijsberts. ‘Verdachten in strafzaken worden netter behandeld’, beaamt vakgenoot Nawid Fakiri. Zo moet de politie in strafzaken toestemming hebben van de officier van om verdachten te bespieden met verborgen camera’s of om gps-trackers onder hun auto te plakken, terwijl sociale diensten dit op eigen gezag kunnen doen bij verdachten van bijstandsfraude. En anders dan bij verdachten in strafzaken is bij de verhoren van bijstandsgerechtigden zelden een advocaat aanwezig – sociale diensten hoeven hen namelijk meestal niet op hun recht op zwijgen of een advocaat te wijzen.

En hoewel soms sprake is van flagrant bedrog, zijn overtredingen meestal het gevolg van de complexe bijstandsregels, zegt Divosa de koepel van sociale diensten.

Alles bij de bron; Volkskrant

PS; in het NRC van vandaag staat een artikel over armoede in Nederland en daarin deze quotes;

Volgens het SCP ben je arm als je, ten minste een jaar lang, niet het hebt voor spullen en voorzieningen die in de eigen samenleving „als minimaal noodzakelijk gelden”. Een alleenstaande heeft daar volgens het SCP nu 1.063 euro netto per maand voor nodig. Inbegrepen in dat bedrag zijn de kosten voor een paar sociale activiteiten, zoals incidenteel cafébezoek of het ontvangen van visite. Trek je die sociale kosten eraf, dan blijft er een basisbudget nodig van 971 euro netto. Onder die grens ben je in Nederland zonder meer arm, zegt het SCP.

Bijstandontvangers zijn met stip oververtegenwoordigd in de armoedecijfers. Bijna driekwart van de huishoudens die voornamelijk moeten rondkomen van die uitkering – à 943 euro netto voor een alleenstaande – zit onder de armoedegrens.

Alles bij de bron; NRC

Lees ook eens verder bij de bron: Bijstandsfraude wordt opgespoord met verborgen camera’s en gps-trackers. Verdachte is slechter beschermd dan die in strafzaak


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Humanity First
2 jaren geleden

Wil er nog iemand ontkennen dat we in een systeem van slavernij leven? Iedereen (en we praten nu inmiddels over man en vrouw samen !!!!!) zal en moet zijn leven lang werken en de salarissen en subsidies worden met een overheidsapparaat met giga complexe belastingregelgeving dat mensen niet omkomen (want dat zou sociaal niet verantwoord zijn) …. Wanneer worden mensen wakker?

Tekent u de petitie ook? Landelijke campagne tegen afschaffen dividendbelasting

“Het zijn de slechtsten die regeren…”