in ,

BIS: ‘Protectionisme uiterst gevaarlijk voor wereldeconomie’

railroad tracks 163518 1280

De Bank for International Settlements (BIS) slaat alarm over de trend naar protectionisme. Deze is ingezet in de eerste helft van 2018.

In mei 2018 startte de VS inderdaad wat nu uitgegroeid is tot een internationale handelsoorlog. President Trump legde China toen voor 50 miljard dollar hogere importtarieven op in zijn streven naar ‘America First’. De BIS is goed te beschrijven als de ‘bank der centrale banken‘.

De BIS staat de centrale banken bij in het streven naar monetaire en financiële stabiliteit, en beoogt internationale samenwerking. ‘Protectionisme is uiterst gevaarlijk en het tegenovergestelde van globalisering’, aldus BIS General Manager Augustin Carstens in een speech op het jaarlijkse economisch symposium van de Federal Reserve Bank of Kansas City, van 23-25 augustus 2018.

Globalisering en protectionisme

In de tekst van 9 pagina’s die u hier (PDF alert) kunt lezen, wijst Carstens op de verworven voordelen van globalisering. Meer economische openheid en lagere barrières voor handel en investeringen hebben tot hogere productiviteit geleid. Terwijl internationale competitie ervoor zorgt dat de prijzen laag en de bedrijven ‘nimble’, lenig blijven.

De globalisering omkeren houdt groot gevaar in voor de moeizaam bereikte stabiliteit in deze. Protectionisme kan tot krimpende groei, hogere prijzen en een toename van de werkloosheid leiden. Het kan onrust brengen in de financiële markten en kapitaalinvesteringen doen afnemen. Al deze risico’s kunnen mekaar versterken en zo een ‘perfect storm’ veroorzaken.

Aldus het standpunt van de BIS bij monde van haar vertegenwoordiger en day-to-day-manager. Als specifieke gevaren noemt manager Carstens de nakende Brexit en de groeiende nationalistische bewegingen in Europa. En tevens en vooral de veranderde houding van de VS op het gebied van handel en het over-en-weer opleggen van hogere importtarieven.

Dovemansoren?

We kunnen ons afvragen of de BIS in deze niet praat voor dovemansoren. Ook bij de anti-globalistenbewegingen en de andersglobalisten moet je helemaal niet aankomen met dergelijk ophemelen van de wereldwijde globalisering.

Ooit ingezet door het neo-liberalisme van Ronald Reagan (VS) en Margaret Thatcher (VK).

Al kunnen we ons moeilijk voorstellen dat de tegenstanders van globalisering de vele nadelen van protectionisme, die zeker reëel zijn, verwelkomen. Misschien moeten alle politici een keer ‘No Logo‘ van  de Canadese journaliste-activiste Naomi Klein lezen. Of grondiger herlezen en er daadwerkelijk lessen uit trekken.

Want de beoogde Heerlijke Nieuwe Wereld (of in het Engels Brave New World) is niet lang niet voor iedereen zo weldadig…

Lees ook eens verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e832b6082df7073ecd0b470de7444e90fe76e7d61cb4154193f0c9 640 migrants

Kantelpunt in het migratiedebat: het volk neemt nu het recht in eigen handen?

soros3

Gelekt Soros document over social media censuur