in , ,

Bizar: verhoging ziektekostenpremie, eigen bijdrage en zorgtoeslag naar beneden. Donkere wolken voor 2015

1457165346 68a84f18ac bizar1

Dit jaar zijn de premies van de zorgverzekering fors gedaald met gemiddeld 100 euro over 2014. Maar zoals al min of meer bekend was zou in 2015 de zorgpremie weer omhoog gaan. Waarbij in eerste instantie nog werd gezegd dat het om een bedrag van 50 euro zou gaan, blijkt uit een nieuw rapport dat de premie mogelijk met zelfs 200 euro gaat stijgen volgend jaar.  Tevens zou het eigen risico worden opgehoogd naar 400 euro (in plaats van 360 euro dit jaar).

200 euro meer zorgpremie

De premiestijging van 200 euro zou betekenen dat je voor de zorgverzekering gemiddeld 16,50 euro per maand meer gaat betalen dan je dit jaar betaalt. Dat is een forse stijging, zeker gezien de recente maandelijkse verlaging van gemiddeld 8 a 9 euro. Daarbij zou bovenop komen dat het minimale eigen risico – die wettelijk verplicht is – gaat stijgen naar 400 euro. Dit jaar is het eigen risico ook al gestegen met tien euro, maar in 2015 zou hier nog 40 euro bovenop komen, als de gegevens van het rapport kloppen.

Zorgtoeslag

Het kabinet snijdt volgend jaar opnieuw in de zorgtoeslag, bestemd voor lagere inkomens. Zo wil de coalitie een begrotingsgat van 600 miljoen euro dichten.

Het begrotingsgat is ontstaan doordat een geplande versimpeling van het toeslagensysteem is afgeblazen. De maatregel zou zijn afgesproken bij de begrotingsonderhandelingen tussen de regeringspartijen en de gedogers D66, ChristenUnie en SGP. Dat meldt het AD. De zorgtoeslag is de laatste jaren al vaker ingeperkt.

De maatregel is niet genoeg om het begrotingsgat helemaal te dichten. Het kabinet schrapt ook in de koopkrachttoeslag voor AOW’ers, de MKOB.

Minder zorg

Na eerst “ingestemd” te hebben: Bonden waarschuwen wethouders voor ‘bezuinigingsdrift’ zorg

Vakcentrales FNV, CNV en VCP dringen er bij alle wethouders in Nederland op aan niet meer te bezuinigen op de langdurige zorg dan door de regering wordt opgelegd.

Dat blijkt uit een brief van de werknemersorganisaties die maandag naar alle wethouders van Nederland is gestuurd. De politiek heeft besloten dat de langdurige zorg per 2015 naar de gemeente wordt overgeheveld. Dat gaat gepaard met bezuinigingen, maar de vakbonden signaleren dat sommige gemeenten veel meer korten dan door Den Haag wordt geëist.

“Dat betekent dat nog meer mensen werkloos raken. Bovendien wordt geld dat bestemd is voor bijvoorbeeld de thuiszorg aan andere dingen besteed”, stellen de vakcentrales. In het regeerakkoord werd in eerste instantie afgesproken dat er 3,4 miljard euro wordt bezuinigd op de langdurige zorg, dit werd later na overleg met de Tweede Kamer afgezwakt tot 2,3 miljard euro.

Verspilling

Te veel verslaafden in Nederland krijgen een behandeling vergoed die hen helemaal niet van de alcohol of drugs afhelpt. Dat constateert het Zorginstituut Nederland in een concept-rapport. Het instituut is de belangrijkste adviseur van minister Edith Schippers (volksgezondheid) over de vraag welke behandelingen vergoed moeten worden uit het basispakket in de zorgverzekeringen.

Sinds 2008 eten steeds meer nieuwe klinieken uit deze ruif. Een deel van hen werkt met bewezen methoden, maar andere juist niet. Zo is er een kliniek die bij navraag van de zorgverzekeraar veertien uur per dag activiteiten bleek te declareren als ‘yoga, paardrijden en film kijken’.

De nieuwe aanbieders, die hun aandeel in de verslavingszorg in twee jaar tijd bijna verdubbelden tot een marktaandeel van ruim 7 procent, nemen mensen met verslavingsproblemen relatief vaak op in de kliniek. Dit terwijl de zogeheten ‘ambulante’ behandeling niet alleen een stuk goedkoper is, maar ook het voordeel heeft dat verslaafden direct leren om te gaan met hun problemen thuis – in plaats van dat ze na weken ‘clean’ uit de kliniek terugkeren en direct weer terugvallen.

Bittere pil voor gepensioneerde en werkenden, jong en oud de klos door pensioenregels

De nieuwe, strenge regels voor pensioenfondsen pakken rampzalig uit. Ouderen gaan in de komende jaren zes procent van hun koopkracht verliezen. Bij een gemiddeld pensioen loopt het verlies aan koopkracht op tot enkele honderden euro’s per jaar.

Ook werkende mensen, die nu verplicht premie betalen aan hun pensioenfonds, worden hard geraakt. Hun toekomstig pensioen wordt voorlopig niet aangepast aan de inflatie en deze korting zal niet worden gerepareerd.

Terwijl zorgverzekeraars flinke winsten maken staat bij veel gezinnen in Nederland het water aan de lippen. Burgers kunnen hun rekeningen niet meer betalen en komen in de problemen. Veel mensen worden door zorgverzekeraars ook nog aangeduid als wanbetalers omdat ze hun premie niet meer kunnen betalen en dat alles met dank aan de liberalisering van de zorg.

Wie zorgverzekeringspremie niet betaald is een wanbetaler

De economische crisis heeft de afgelopen jaren in alle hevigheid toegeslagen in Nederland en de rest van Europa. Steeds meer mensen kunnen hun rekeningen niet meer betalen en bouwen zo schulden op. Zo ook de rekeningen van de zorgverzekeraars en wie de rekening van zijn zorgverzekeraar niet betaald is dubbel de klos. Want als je de rekening van je zorgverzekering niet betaald volgt er na 6 maanden een fikse boeten die door de zorgverzekeraars wordt opgelegd aan de wanbetalers. Ik zeg met nadruk wantbetalers, want dat is het stempel dat je krijgt opgelegd door de zorgverzekeraars als je je maandelijkse premie niet betaald.

Zorgverzekeraars zijn commercieel.

En dat is naar onze mening ongehoord. Het is ongehoord om mensen die niet in staat zijn de premie van hun zorgverzekering te betalen een boete op te leggen zodat de financiële problemen nog groter worden. Het is ongehoord omdat de zorgverzekeraars degene zijn die de wanbetalingsregeling in het leven hebben geroepen. Zorgverzekeraars zijn commerciële organisaties met een winstoogmerk en zouden dus eigenlijk niet bevoegd moeten zijn tot dit soort maatregelen.

Flinke winsten in de zorg

Maar het ergste vind ik nog dat de zorgverzekeraars flinke winsten maken op hun verzekeringspakketten terwijl er steeds minder wordt vergoed. In 2013 is het eigen risico € 350,– per jaar terwijl de zorgverzekeraars flinke winsten maken. en dat vind ik schandalig hoog. Alle zorgverzekeraars bij elkaar boekte namelijk in 2012 een winst van ruim 1,5 miljard euro. 1,5 miljard en dan nog een dergelijk hoog eigen risico aanhouden is ronduit schandalig en een goed voorbeeld van graaien. Maar de heren en dames minister vonden dat het nodig was om de zorg te liberaliseren want alles is markt.

Meer concurrentie zou beter zijn

De klanten zouden beter worden van een geliberaliseerde zorgverzekering want meer concurrentie zorgt voor lagere prijzen. Dat het concurrentie sprookje van de dames en heren ministers allang niet meer klopt blijkt ondertussen wel uit de praktijk. Steeds meer mensen komen in de problemen en kunnen hun rekeningen niet meer betalen. En om ruchtbaarheid te geven aan het probleem van de zorg is de SDB Zorgen om de zorg in het leven geroepen. Hier kan en mag iedereen zijn verhaal doen over zijn en/of haar ervaringen in de zorg.

Samen staan we sterk.

Samen zullen we ruchtbaarheid gaan geven aan de verschillende verhalen over de zorg. Via Twitter, Facebook en welke sociale media je nog meer kunt bedenken gaan al deze verhalen verspreid worden om duidelijk te maken hoe het gesteld is in het geliberaliseerde Nederland. Want dat er een eind moet komen aan het graaien en woekerwinsten in de zorg en andere sectoren dat mag duidelijk zijn. Want wij hebben zorgen om de zorg.

 

Foto via Fabio Bruna cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
988d4a2a543fee9e47069711 640 kanker1

Verzekeraar weigert kankerpatiënt

6263042577 dfff0613e3 recessie1

Zeg Rutte het ging toch allemaal beter: Economen vrezen derde recessie