in , ,

Bizarre tijden: ‘Ons hele gezin slikt Ritalin, anders is het chaos’

Angelique Bergsma (43) en haar kinderen kunnen zich geen leven meer zonder Ritalin voorstellen. “Als ik het niet slik, is mijn leven een chaos. Maar die afhankelijkheid haat ik soms ook.”

Angelique heeft ADHD. Al haar hele leven. Zonder Ritalin is haar leven chaotisch. “Ik vergeet afspraken, ben onhandelbaar, word gek van mezelf. Het is een rotzooi, in mijn hoofd en in mijn huis.” Aan de medicijnen wilde ze lange tijd niet. “Ik had een hekel aan medicatie.”

In 2011 veranderde ze van gedachte: ze ging op aandringen van haar huisarts Ritalin slikken. “Omdat het niet langer ging zo”, legt ze uit. Haar leven veranderde drastisch. “Ik heb echt een leven vóór en een leven ná Ritalin. Mijn leven zonder is donker en een grote chaos, mijn leven mét is licht en overzichtelijk. Ik kan zaken overzien. Ben veel minder impulsief.”

Keerzijde

Ook al heeft de Ritalin haar leven positief veranderd, ze kent ook de keerzijde van het medicijn. “Het werkt erg verslavend. Ik kreeg er in het begin een heel droge mond van en werd duizelig.” De oproep van jeugdpsychiaters om minder vaak Ritalin voor te schrijven, vindt ze dan ook erg goed. Angelique: “Het is belangrijk dat er meer bewustwording komt. Ik pleit er al heel lang voor dat er discussie komt over het gebruik van het middel. Die discussie moeten artsen, psychiaters en de politiek met elkaar voeren.”

Het gebruik van Ritalin is de afgelopen tien jaar flink verdubbeld, vooral onder kinderen.

Lees verder viaRTL Nieuws.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mogelijk gemaakt door staats van Rijn: Onacceptabel dat jeugdzorg experimenteert met kinderen

Kijk eens aan: een stemcomputer op ongepatcht Windows XP