in ,

BKR – een nauwelijks gecontroleerde datahandelaar

Het Bureau Krediet Registratie werd in 1965 opgericht om banken én consumenten in bescherming te nemen.Maar het krijgt steeds meer kritiek. Van geregistreerden, van de rechter en nu ook van Kamerleden. Trekt ‘Tiel’ een te grote broek aan?

Ondernemer Gil dacht het jarenlang lopende conflict met zijn bank in 2017 definitief achter zich te kunnen laten; hij trof een betalingsregeling met zijn bank. Een deel van het bedrag zou hij in één keer overmaken en het resterende in 92 termijnen. Wat hij niet wist, was dat de bank zijn A123-codering bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel gedurende die hele periode zal handhaven. Ook als hij gewoon de afspraken nakomt en maandelijks netjes het afgesproken bedrag terugbetaalt.

Zolang die BKR-codering achter zijn naam staat, kan hij financiering voor welke bedrijfsactiviteit dan ook wel vergeten, zegt hij. ‘Zelfs het verlengen van mijn telefoonabonnement levert al grote problemen op.’ Hij maakt zich boos over de situatie omdat het BKR hem slechts doorverwijst naar de bank die verantwoordelijk is voor de registratie en de bank het BKR in zijn ogen misbruikt. ‘Ze gebruiken de registratie niet om het financiële systeem voor mij te waarschuwen, want ik voldoe netjes aan al mijn verplichtingen. Nee, ze gebruiken hem gewoon om mij onder druk te zetten.’

Deze klacht over het BKR staat niet op zichzelf. De afgelopen jaren stapten tientallen geregistreerden naar de rechter om van hun registratie af te komen. In de meerderheid van die gevallen kregen de klagers gelijk: de registraties, die op zich steeds volgens de regels van het BKR waren gedaan, werden door de rechter geschrapt omdat ze niet proportioneel waren.

Bijna zonder uitzondering ging het in de genoemde zaken om gevallen van consumenten die geen hypotheek konden krijgen vanwege een in het verleden opgelopen maar alweer ingelopen betalingsachterstand van maximaal een paar honderd . Omdat het BKR heeft bepaald dat registraties tot vijf jaar na het aflossen van de schuld blijven bestaan, kunnen geregistreerden tegen onverwachte problemen aanlopen.

Wie wil begrijpen hoe het kan dat het BKR voor sommige consumenten een geduchte en onverwachte ‘tegenstander’ vormt, komt al snel uit bij de monopoliepositie van de club. Ze wordt daarbij nauwelijks gecontroleerd. Alleen de Autoriteit Persoonsgegevens kijkt kritisch mee hoe het BKR omgaat met persoonsgegevens, maar van andere toezichthouders heeft het BKR weinig te vrezen. Het betekent onder meer dat het BKR grotendeels vrij is zijn eigen regels precies zo op te stellen als het zelf wil; wie er wanneer en hoe lang geregistreerd moeten worden kan het BKR zelf bepalen.

Ondertussen is het productenpalet van het BKR groeiende en begint het BKR steeds meer weg te hebben van een commercieel databedrijf zoals bijvoorbeeld Experian. Zo biedt de organisatie naast veel andere diensten bijvoorbeeld een BKR-insolventietoets die inzichtelijk maakt of consumenten te maken hebben met een faillissement of dat in het verleden hebben gehad.

Een andere opvallende dienst is de BKR-statustoets. Die heeft het BKR speciaal ontwikkeld voor tussenpersonen die geen toegang hebben tot het centrale registratiesysteem. Om hen toch te kunnen bedienen, geeft het BKR deze partijen via de statustoets en tegen betaling informatie over betalingsachterstanden van consumenten. Dat het BKR op zoek is naar steeds meer data, mag in dat kader geen verrassing heten. Werden vroeger uitsluitend leningen door kredietverstrekkers opgenomen in het BKR, inmiddels geldt dat ook voor bijvoorbeeld de aanschaf van telefoons op afbetaling, steeds kleinere potentiële roodstanden en creditcardbetalingen.

Alles bij de bron; FD [registratie noodzakelijk]

Lees ook eens verder bij de bron: BKR – een nauwelijks gecontroleerde datahandelaar


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hoe haal je je recht in Nederland
2 jaren geleden

Het zoveelste geval: burgers zijn VOGELVRIJ !!! Iedereen mag er op schieten. Van afpersing door kleine bedrijfjes, multinationals, banken, overheid tot belastingsdienst ….. Met onbetaalbare advocaten tarieven die uurtje factuurtje werken en nooit hard tegen een overheid zullen vechten want die komen zij later weer tegen.
Een Fraudehelpdesk die niet kan helpen want zij hebben geen juristen, een FIOD die niet eens antwoordt !!!, Consuwijzer waar je niets wijzer van wordt en je van het kastje naar de muur stuurt, de AFM die toevallig niet jouw zaken behartigt maar juist de partij is die jou in de problemen heeft gebracht en waar jij de boete betaalt die een malafide ondernemer van de AFM kreeg.

Als burgers ergens naar toe moeten dan wordt nota bene Radar genoemd.
Dat is 2018 mensen !! Vrij wapengebruik is nog niet zo slecht !

Machiavelli
Antwoord aan  Hoe haal je je recht in Nederland
2 jaren geleden

Het bedrijfsleven staat boven de wet. Het bedrijfsleven wordt ‘om economische belangen’ geholpen door de staat. Daar gebruikt de staat rechters en rechtbanken voor. “De geldende regel : “wiens brood men eet diens woord men spreekt” De burger moet voor de schade opdraaien -merendeels door gesjoemel binnen de rechterlijke oganisaties. Uitvoerders van dit gesjoemel zijn onze rechters -en rechtbanken. Rechtbanken kleden dossiers uit- of leveren incomplete dossiers af [rechtbanken laten vaak stukken verdwijnen]. En de overblijvende stukken/ dossiers misbruiken de Rechters het bestuursrecht [of gebruiken het recht oneigenlijk] -om diezelfe burger defintief het bos in te sturen. Dit soort dagelijks in NL. gebruikte “Rechtspraktijken” heten : “Ïnstitutionele criminaliteit”. Dit wordt dadelijk nog erger. Dan zit ons geld niet meer bij de banken – maar zit jou geld [plus je pensioengeld] binnen het bedrijfsleven. En deze bedrijven gaan dan met jou geld “zonder toesteming vooraf” de markt op. 1 van de vele plannetjes waar 9/11 ook voor diende. Een administratieve aanslag welke zal leiden tor destructie van de geldwereld

Waarom betalen multinationals haast geen belastingen?

DNB: economie groeit toch minder hard en inflatie neemt volgend jaar flink toe