in , , ,

BKR verdient geld aan u met uw eigen gegevens door drempels op te werpen

stevepb / Pixabay

Mensen die bij het Nederlandse Bureau Registratie hun eigen gegevens willen inzien en opvragen, kunnen te maken krijgen met een wachttijd van meerdere weken. Je komt er extragratis in te staan als je bijvoorbeeld een telefoon koopt, hypotheek of een lening neemt.

Loop je achter op het betaalschema? Dan ben je de sjaak en krijg je een kruisje.

Bij betaling gaat dat veelal binnen een dag

Jurist Jeroen Terstegge vindt dat een dergelijke gang van zaken niet mag. “In de staat dat je maximaal een maand mag doen over het geven van informatie, maar als het sneller kan, moet je dat doen.

Als je betaalt, kan het heel snel een opsporen. Er is geen reden om er langer over te doen als je je beroept op de Europese privacywet”…

…Overigens zijn er volgens Carla Knoope van ICTRecht nog meer onnodige drempels: voor de inzagemogelijkheid bij het BKR moet een verzoek daartoe worden gedaan in de vorm van een formulier dat op de post moet. Zij stelt dat in de privacywet staat dat dit ook elektronisch moet kunnen.

Verder is ze niet te spreken over het feit dat consumenten zonder bijbetaling hun gegevens slechts eenmaal per jaar kunnen opvragen; volgens haar is een dergelijke beperking van het inzagerecht niet in overeenstemming met de wet.

Alles bij de bron; Tweakers

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Heb jij ook bijwerkingen door het gehussel van diverse merken anticonceptiepil? Wat het precies met je doet en ‘dat ie er opeens niet meer was’

Douane VS gaat erg slordig om met gekopieerde data van reizigers