in ,

Blackrock: ‘Europese economie is structureel ongezond’

Blackrock topman Larry Fink noemde de Europese in zijn interview met Het Financieele Dagblad vanochtend ‘structureel ongezond’. Maar in plaats van de juiste conclusies te trekken trekt Fink de inmiddels overbekende neoliberale kaart van structurele hervormingen.

Als je topman bent van een beleggingsfonds dat maar liefst 4770 miljard dollar onder beheer heeft (waarvan 210 miljard dollar van Nederlandse particulieren), dan tel je mee en wordt er naar je geluisterd. Mede hierom heb ik dat interview met interesse gelezen. Wat was de boodschap van meneer Fink?

Dubbele boodschap

Fink gaf eigenlijk een dubbele boodschap af. Enerzijds was hij positief over ‘Europa’, althans voor dit jaar en misschien wel komend anderhalf jaar. Anderzijds noemde hij de Europese economie ‘structureel ongezond’. Hoe vallen die twee uitspraken met elkaar te rijmen?

Het optimisme van Fink wordt gevoed door zijn mening dat de Europese er veel beter voorstaan dan enkele jaren geleden en door het rigoureuze opkoopprogramma van de , die voor zestig miljard per maand staats- en bedrijfsobligaties opkoopt. Het bekende QE (Quantitative Easing) programma. Deze twee factoren zorgen er volgens Fink voor dat de markten voorlopig voldoende vertrouwen hebben in de Europese economie, dat banken weer geld durven uitlenen en dat overheden meer tijd hebben om de – in Fink’s ogen noodzakelijke – hervormingen door te voeren. Onzeker wordt het als de ECB stopt met haar opkoopprogramma. Als overheden dan niet de structurele hervormingen hebben doorgevoerd, dan is alles voor niets geweest, aldus Fink.

Structurele hervormingen

Fink zit dus op de neoliberale lijn van noodzakelijke structurele hervormingen (lees: lagere lonen en pensioenen, versoepeling arbeidsvoorwaarden en vermindering ontslagbescherming) als oplossing voor de eurocrisis. Maar op die visie is het nodige af te dingen zoals hieronder zal blijken……

Lees verder via: ‘Follow the Money

Photo by windytan


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ouch! Voormalig Top UN Klimaat Wetenschapper liet net een verwoestende “Truth bom” vallen op Al Gore

Hoe herken je ‘false flags’ als 9/11 van tevoren?