in

Brazilië wordt geconfronteerd met de grootste olievlek in zijn geschiedenis

dennisflarsen / Pixabay

Meer dan 2.200 kilometer kust is getroffen. Olie bereikt nu beschermde mariene gebieden. Koolwaterstoffen verontreinigen zeedieren, mangroven en rivieren. WWF heeft noodhulp gestuurd en hekelt de laksheid van de Braziliaanse autoriteiten bij deze ecologische ramp.

De olievlek die op 30 augustus voor het eerst werd ontdekt, 700 km voor de kust van de staat Paraiba, treft nu meer dan 2.200 km kustlijn.

De olie spoelt intussen aan op 296 stranden in 9 staten. Afgelopen weekend verspreidde de olievlek zich naar Abrolhos National Park voor de noordoostkust van . Deze site is een van de grootste koraalriffen en een bakermat van Zuid-Atlantische biodiversiteit.

Volgens onderzoekers werd 2.500 ton olie in de oceaan gedumpt. Het zeer giftige materiaal beïnvloedt de fauna, flora en economie van de regio. Honderden zeedieren, waaronder vissen, schildpadden, walvissen, dolfijnen, schaaldieren en koralen zijn besmet met olie.

Zeekoeien en bedreigde waterzoogdieren worden ook getroffen. De lokale economie, gebaseerd op kusttoerisme en visserij, dreigt ernstige gevolgen te ondervinden.

De Braziliaanse mist transparantie

De Braziliaanse overheid reageerde intussen zeer traag en verzuimde om het Nationaal Plan om olie-incidenten te voorkomen te lanceren. De minister van heeft 40 dagen gewacht om het nationale noodplan te activeren.

Volgens WWF geven de Braziliaanse autoriteiten onvoldoende transparantie in hun aanpak van de ramp. Er is geen technisch rapport over de oorsprong van de olievlek of de systematische verzameling van monsters. Dergelijke monsters zijn nodig om verantwoordelijkheden te bepalen.

Vrijwilligers proberen intussen met moed der wanhoop stranden, rivieren en mangroven zuiver te houden, maar de operatie is complex. Mangroven zijn bijvoorbeeld extreem gevoelige gebieden en moeilijk toegankelijk.

De volledige reiniging kan jaren duren. Ruwe olie die zakt naar de bodem van de zee, vernietigt het leven. Volgens WWF kan de impact op mangrove wouden onherstelbaar zijn.

Lees verder bij de bron: dewereldmorgen.be


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We moeten juist dankbaar zijn voor de CO2 in onze atmosfeer

Facebook test gebruik gezichtsherkenning om identiteit te controleren in strijd tegen nepaccounts