in , , , ,

BREAKING: geheime diensten mogen internetkabels nu al aftappen!

Wie politici (en sommige experts) kritiekloos gelooft zou bijna denken dat onze geheime diensten de kabels waarover internetverkeer loopt, niet mag aftappen. En dat dat met de nieuwe wet straks opeens wel mag. Maar, en dit zal je verbazen: de geheime diensten mogen die kabels al jarenlang aftappen.

Moderne wet met eigentijdse bevoegdheden

In een post (Lees Verhoeven’s hele uitleg in zijn “longread”) op zijn Facebook-account schrijft Tweede Kamerlid Verhoeven (D66 (Wat regeringsdeelname met het standpunt van Verhoeven over de sleepnetwet deed)):

“[Tijdens het debat] benadruk ik het belang van een moderne wet voor de diensten met eigentijdse bevoegdheden, inclusief de mogelijkheid om de kabel af te tappen. […] Naast het afluisteren via de ether (dat al kon op basis van de oude wet) moet ook het aftappen van de kabel (waarover meer dan 90% van de communicatie verloopt) mogelijk zijn in de strijd tegen terrorisme.”

In een brief (De brief van de minister aan de Tweede Kamer waarin ze de plannen van de MIVD bespreekt) aan de Tweede Kamer over de hoofdlijnen in het geheime jaarplan van de militaire geheime dienst, de MIVD, schrijft -minister van Bijleveld-Schouten in de allerlaatste paragraaf:

“De wet is techniekonafhankelijk geschreven. Het wordt door deze wet mogelijk om data van de kabel te intercepteren. In 2018 en 2019 wordt een pilot voor deze kabelinterceptie ondernomen.“

Sommige politici laten elke nuance achterwege en doen nu alsof de geheime diensten de kabel in het geheel niet mogen tappen.

Misleidend, want tappen mogen de diensten al

Beide politici suggereren hiermee dat in de huidige wet voor de geheime diensten de bevoegdheid ontbreekt om de internetkabels af te tappen. Dat is misleiding van de kiezer die op 21 maart een stem moet uitbrengen in het over deze nieuwe wet.

De realiteit is namelijk dat de geheime diensten die bevoegdheid (Voor de juridische details, zie artikel 25 Wiv 2012) al lang hebben. Beide geheime diensten mogen, als dat noodzakelijk is voor hun onderzoeken, bijvoorbeeld in de strijd tegen terrorisme, op de kabel aftappen. Heel concreet: als de AIVD reden heeft om aan te nemen dat Jan Klaasen een terroristische aanslag voorbereid, dan mag de AIVD nu al de internetverbindingen van hem en zijn omgeving aftappen. Ook als zijn internetverkeer via een kabel gaat.

Wat niet mag: op grote schaal en ongericht

Wat echter nog niet mag is het op grote schaal en ongericht aftappen van kabels waarover internetverkeer gaat. Als je dat doet, dan tap je het verkeer van hoofdzakelijk onschuldige burgers die ook helemaal niets kwaads in zin hebben. Die bevoegdheid om op grote schaal en ongericht het te mogen tappen is inderdaad wél nieuw en staat in die nieuwe wet.

Maar de bovengenoemde politici laten nuance gemakshalve achterwege en doen nu alsof de geheime diensten de kabel in het geheel niet mogen tappen. Het daadwerkelijke onderscheid is tussen gericht (zoals het vroeger was) en ongericht (zoals het onverhoopt wordt).

Voor de volledigheid: volgens de huidige wet mag communicatie via de lucht wel ongericht onderschept worden. Maar daar valt ook het nodige op af te dingen, is soms een technische noodzakelijkheid, richt zich primair op militaire communicatie in het buitenland én is op zichzelf geen legitimatie om internetverkeer via de kabel op grote schaal en ongericht te kunnen tappen.

De realiteit is dat de geheime diensten nu al, als dat noodzakelijk is, op de kabel mogen aftappen.

Bits of wil een nieuwe wet, maar dan beter

In onze democratische rechtsstaat geldt het uitgangspunt dat je niet in beeld bent bij de overheid, tenzij hiervoor een concrete aanleiding (Een “nee” bij het referendum is een stem voor een betere wet) is. Deze bevoegdheid gooit dat uitgangspunt overboord. Wie het daarmee ook niet eens is stemt op 21 maart tegen de nieuwe wet. Want een “nee” tegen de sleepnetwet is een stem voor een bétere wet.

Lees ook eens verder bij de bron: Bits of Freedom


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
fred
3 jaren geleden

Rijden ook met honderden autos dagelijks burger verdachten [ben je al snel] achterna -en veroorzaken [democratisch beslist] eenzijdige ongelukken – welke ongelukken uit de media worden gehouden

AKA
3 jaren geleden

Fred ben benieuwd naar je bewijsvoering daar een goed vriend van mij ook dit aangeeft

fred
Antwoord aan  AKA
3 jaren geleden

Bewijs !!
Je moet anders gaan denken -en de woorden “Rechtstaat + democratie” vergeten,
Is ook alleen bedoeld voot belangrijke personen [prerogatieven]
Een bewijs leveren “binnen een gesloten systeem is niet mogelijk. Want alles blijft binnenskamers.” Binnenskamers = blijft binnen de rechtspersoon Nederland.
Justitie en het bedrijfsleven zijn uitzonderlijk goed met elkaar vervlochten [vrienden] – daar is gen spelt tussen te krijgen, Dit noemt men dan ook collusie,
En niemand kan er wat tegen doen.
“Het Ministerium für Staatssicherheit – waar de Stasi [oostduitse geheime dienst] onder viel in de DDR. Hanteerde hanteerde hetzelfde principe over rechtstaat en democratie,
Dus die 2 termen moet je snel vergeten. En zeker als je geen economische of weinig waarde hebt. Als je slim bent -ben je voor deze troep erg lastig -dan creeeren ze een problematische juridische situatie = pakken ze je meestal buiten op. Vaak komt er ineens in de krant te staan : persoon is plotseling overleden bv. wegens gebruik drugs.
Dus Bewijs wordt altijd onder de pet gehouden en komt de waarheid nooit in de media.
Het systeem in Nedelsand is 1 groot gesloten systeem ‘van elkaar dekkende personen en organen, En het openbaar bestuur zijn dikke vrienden met het bedrijfsleven.
Dit komt niemand te weten, Naar buiten toe lijkt NL.erg vredig te zijn.
De burger is in slaap gewiegt “door de politiek [nieuwe drugs] -met smartphones => zie onder “VERDEEL & HEERS”.
.
Houdt de burger dom = schapen ‘die alle 1 kant opkijken.
,
Burgers raken ook nog vervreemd van elkaar door die phones.
.
Het recht systeem = vreselijk corrupt en burger heeft geen schijn van kans,

HJ
Antwoord aan  fred
3 jaren geleden

Wast betreft aangifte heb je aan de poklitie ook niets. En dat met 63 000.
Die gaan vertragen en 0nmiddelijk op de rem staan.
Dit orgaan is alleen met eigen verdien model bezig [BOETE] bezig

fred
3 jaren geleden

en nog wat ; aangiftes worden allemaal gearchiveerd [jij krijgt een terugkopperling]. Van de meeste hoor je niets meer. Van de ongeveer 1,2 miljoen aangiftes p.jr. gaat 56% direkt door de papierversnipperaar. Diegene die bepaalt wat wel behandeld moet worden is de heer Mr.Bart Nieuwenhuizen en zijn makkers op het OM [indruk makend ‘openbaar ministerie’], Alles gaat onder de ‘noemer” van het algemeen belang, Je kan dus wel nagaan dat bij het OM de zaken snel gescheiden worden “in economisch belangrijk [alleen voor de rijken] en de rest is burger [onbelangrijk. Resume : je moet je eigen zaken opknappen. Dit heet “natuurrecht” naar de letter van de natuur =
Eten of Gegeten worden

Sem
3 jaren geleden

Beste Fred – Het gehele rechtsysteem – met name rechtbanken zijn Corrupt.

Machiavelli
3 jaren geleden

De staat moet tolereren dat mensen soms rare overtuigingen hebben, maar de vrijheid van meningsuiting [art. 7 Gw] vertegenwoordigt een grote waarde. Zonder haar ontstaan allerlei bestuurlijke misstanden als corruptie [zie uitspraken van rechtbanken] en vleierij [kartelvrienden en cullusie]. Uiteindelijk verliezen de burgers “zonder de vrijheid van meningsuiting” het respect voor de Wet en ontstaat er chaos, die voor allen nadelig is. Gefundeerde kritiek op de maatregelen van de overheid leidt juist verder tot verbetering van het openbaar bestuur. De vrijheid moet daarom het doel van de staat zijn.” Omdat de staat zich teveel met het recht bemoeid -is er willekeur binnen ons recht

Dem iurg
Antwoord aan  Machiavelli
3 jaren geleden

Nu het de fascistische ratten niet lukt ons in een oorlog met Rusland te storten “fietsen we zo een andere oorlog binnen “vooraf gegaan door langdurige een economische oorlog.
Als vazal van het Goden volk JWHE
http://zaplog.nl/zaplog/frontpage

Dem iurg
3 jaren geleden

Bedrijf dat in WOII propaganda maakte voor naziregime gaat fake news bestrijden in Europa

EU-parlement start onderzoek naar glyfosaat