in ,

Brexit-gevolgen blijven uit, markten noteren terug op hoogtepunt. Wat klopt er niet?

ef3cb40d2ae91c72d252440dee4a5b97e771e5d31cb2164095 640 pound

Nu de gevolgen van de Brexit een week hebben kunnen bekoelen kunnen de eerste lessen getrokken worden uit deze toch wel historische gebeurtenis. De meest opvallende hierbij is echter dat er vreemd genoeg werkelijk geen remmen zitten op hetgeen de centrale banken momenteel kunnen oplossen.

Na enkele desastreuze dagen in zowel de financiële wereld als op de algemene aandelenmarkten  lijkt het terug business-as-usual . De aandelenmarkten maakten hun verliezen van de laatste dagen terug goed. Enkel de lagere koers van de Britse Pond blijft als bewijs achter dat er een historische gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

Naast de correctie op de markten lieten diverse centrale banken ter wereld weten dat een verdere stimulus van de wereldeconomie overwogen wordt. Dit onder meer met behulp van de zeer lage rentes welke nog voor langere tijd zullen gehandhaafd worden.

Traditioneel is hetgeen wat goed is voor de ene slecht nieuws voor de andere waarbij bijvoorbeeld aandelen en obligaties een tegengestelde richting uitgaan. Door het systeem van Quantitative Easing welke onder meer door de ECB op grote schaal wordt toegepast gaan zowel de aandelen als de obligaties er op vooruit.

Daarbovenop noteert wereldwijd nu meer dan 12 biljoen USD aan obligaties met een negatieve rente. Het lijkt er dan ook op dat er een lange periode van negatieve rentes aangebroken lijkt. Door het overvloedig overspoelen van de markten met geld en de blijvende garantie dat deze zullen blijven ingrijpen bij problemen is de normale economische logica echter verdwenen waarbij het nemen risico’s gevaarlijk is.

De eerste dagen na de Brexit-uitslag leek het erop dat deze een financiële schok door de wereld gejaagd had. Iets wat echter niet het geval lijkt te zijn nu onder meer de brede S&P 500 Index opnieuw naar een bijna-hoogtepunt is gestegen. Dit volop tegenstrijdig met tal van signalen dat de wereldeconomie klaar is voor een nieuwe val. Onder meer Goldman Sachs Group Inc. liet vrijdag weten dat het aantal short-posities op de Russel 3000 Index tot een absoluut hoogtepunt is gestegen.

Liquiditeit

Het meest opvallende feit na de Brexit is de herbevestiging van de centrale banken om de markten te blijven overspoelen met financiële middelen. Anderzijds kon het omgekeerde signaal een nieuwe wereldwijde financiële crisis gestart hebben. Op dit moment is slechts een kleine ontsteking genoeg om een de hele financiële inboedel in brand te steken.

Waar de rentetraject van de Amerikaanse Centrale Bank een jaar geleden voorspelde dat deze langzaam ging verhoogd worden de komende jaren is dit nu een nachtmerriescenario geworden. Een hogere rente is noodzakelijk om een volgende crisis het hoofd te bieden, iets wat in de praktijk echter onmogelijk is gebleken.

Het lijkt er wederom op dat de financiële markten enkel maar kunnen stijgen. De geschiedenis toont echter aan dat dit nog nooit het geval was en er een even pijnlijke neergang volgt da deze periode. Slechts enkele vragen blijven nog open. Wat zal de neergang in gang zetten? En hoe ver zullen de markten nog stijgen, ondanks de tegenstrijdige toekomstvoorspellingen…

Bronnen:

http://www.bloomberg.com

Lees verder via Bron: Time2Wakeup!

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4140755147 9b87a135c4 gas1

Hoera! Belasting over gas is vanaf 1 juli hoger dan de gasprijs op zich zelf

3467533195 f9cf6e089f 500 euro1

En daar gaat 150 miljard naar Italiaanse Bankiers!