in ,

BRICS bank staat al klaar om Grieken op te vangen

De uitslag van het Griekse referendum zal velen in Europa stof tot nadenken geven.

Nog voor de stembussen gesloten waren, trokken de Fransen aan de bel. Ze willen een ‘deal‘, ook met een ‘NEE!‘-stem. Het IMF werd afgelopen week door de Amerikanen, uit angst voor ‘de Russen‘, al gedwongen een rapport openbaar te maken dat onomwonden stelt dat de Griekse schuld niet houdbaar is. Op zich geen nieuws voor de ‘kopstukken‘, die al vanaf 2010, toen ‘‘ de private schulden van Duitse, Franse en Nederlandsebanken doorschoof naar de Europese belastingbetaler, wisten dat het niet zou gaan werken.

De opzet van Samaras, die eind vorig jaar een politieke forceerde, met de gedachte dat Syriza er binnen de kortste keren een puinhoop van zou maken, waarna de politieke vriend van Merkel een glorieuze ‘comeback‘ zou maken als de ‘Redder-des-Vaderlands‘, heeft de ‘Trojka‘ in een extreem lastig parket gebracht. Waarbij ik de vraag maar onbeantwoord laat of die ‘Trojka‘, en daarmee nauw samenwerkende politieke groeperingen, er wellicht zelf de hand in hadden?

Toen Syriza om te beginnen al bijna een absolute meerderheid in het parlement wist binnen te slepen, en toen dat niet lukte, in recordtijd een coalitie smeedde met de ‘rechtse‘ ‘Onafhankelijke Grieken‘ (ANEL), kwam het afstoppen van Syriza op de schouders van en de zijnen te liggen. Het kennelijke ‘plan‘ was om het aan te laten komen op een ‘default‘, door maandenlang slechts over het Europese equivalent van bitter-lemon‘ en ‘schepschotels te willen onderhandelen. Zoals de ‘naam‘ die men aan de ‘Trojka‘ zou geven. En meer van dat soort flauwekul, die nu door Juncker worden verkocht als ‘concessies‘ aan de Grieken. Terwijl ze de econoom en ‘speltheoreticus‘ Varoufakis publiekelijk schoffeerden om hem buiten het overleg te kunnen rangeren.

Nu is het spel gespeeld, en zitten Dijsselbloem en zijn team met de hete aardappel in hun pantalon. Hij en de Duitse ‘Euro‘-sociaal-democraat Martin Schulz hebben openlijk met ‘Hel en Verdoemenis‘ gedreigd in de hoop een meerderheid bij elkaar te sprokkelen voor het ultimatum van de ‘Trojka‘ op de vertrouwde wijze van de dominee. Voorafgaand aan het referendum wilde Dijsselbloem niet meer praten met ‘de Grieken‘, omdat ‘de bal‘ bij ‘de Grieken‘ lag. Nu hebben ‘de Grieken‘ gestemd. En wat zegt Dijsselbloem? Dat hij niet wil praten, omdat ‘de balnu bij ‘de Grieken‘ ligt.

Ondanks de reeds torenhoge werkloosheid, moeten Grieken later met pensioen, zodat jongeren zéker geen werk meer kunnen vinden. De pensioenen moeten verlaagd worden tot ver onder de armoedegrens. En de moet omhoog. Terwijl maatregelen in die sfeer sinds 2010 het GDP met liefst 25% hebben doen kelderen. Tegen alle rooskleurige verwachtingen van de ‘Trojka‘ in. Die daarmee voor de hele wereld bewees geen verstand van economie te hebben. Alleen maar van machtspolitiek. En dat dus ook niet…………

Bij een ‘JA!’-stem had een ‘technocratische junta‘ het roer over moeten nemen. Die had toe moeten zien op de implementatie van het ‘Diktat‘, terwijl Samaras zich aan de kantlijn warm kon lopen voor zijn ‘invalbeurt‘. Dat de ‘voorstellen‘ van de ‘Trojka‘ tot een humanitaire crisis van ongekende omvang in Europa zou leiden, (als we de ‘bevrijde‘ landen Oekraïne en Joegoslavië niet meerekenen), was ingecalculeerd. Er werd al gesproken over ‘voedsel-pakketten‘, opgebouwd uit de overschotten die ontstonden door de sanctie-oorlog tegen Rusland. Een ‘legitieme‘ oplossing voor het subsidiëren van de getroffen sectoren buiten Griekenland, die als voordeel heeft dat de kostprijs van die sancties verhuld kan worden. Ook wil Bayer, tegen ‘kostprijs-plus-een-bescheiden-winst‘ vast wel een paar vrachtwagens aspirines leveren, om de pijn te verlichten. En stond Hansaplast klaar met ‘pleisters-op-de-wonde‘. Wellicht heeft Philip Nitschke oren naar het nieuw leven inblazen van zijn oorspronkelijke plan voor een ‘Euthanasieboot‘ onder Nederlandse vlag? Allemaal op kosten van de Europese belastingbetaler, uiteraard. Uiteenlopende professionele organisaties en ‘coördinatoren‘ wreven zich al vergenoegd in de handen. De agenda’s waren al schoongeveegd voor het ‘werkoverleg‘.

Maar nu?

Het ‘NEE!‘ betekent nadrukkelijk NIET dat de Griekse regering nu aan zal sturen op een ‘Grexit‘. Integendeel! Het zal de Europese ‘vrienden‘ direct voor de rechter slepen als ze plannen in die richting ontwikkelen. Want de verdragen die allen hebben getekend voorzien daar niet in. Juridisch getouwtrek kan vele jaren in beslag gaan nemen. En al die tijd kunnen de Europese ‘vrienden‘ naar hun centen fluiten. En daarna toch wel….

Wat echter nog niet betekent dat de ‘Trojka‘ nu klaarstaat om de ‘Verloren Zoon/Dochter‘ weer aan de boezem te drukken. Vol spijt over het hardvochtige beleid dat tot de exponentieel opgelopen spanningen heeft geleid. Maar een ‘coup‘ van een groep kolonels is al eens geprobeerd, en was per saldo niet echt een succes. Daarbij zou het nogal beschamend zijn, als ‘onze‘ minister van Financiën, lid van dezelfde partij als Max van der Stoel, ‘Held in Griekenland‘, omdat hij dat land ‘bevrijd‘ zou hebben van dat kolonelsregime, nu de terugkeer van die types zou bewerkstelligen. Maar goed, na de strapatsen van Frans Timmermans, die in Oekraïne ook een junta aan de macht hielp, sta ik nergens meer van de kijken.

Vandaag zal meteen veel duidelijk worden.

Om te beginnen zijn daar ‘de markten‘. Die hadden een ‘deal‘ ingeprijsd. En tenzij Merkel en Hollande razendsnel ‘schakelen‘, prijzen ze die vandaag weer uit. Met rente, vermoedelijk. Temeer daar het in China op de beurs ook behoorlijk uit de klauw giert. En als de ECB, op voorspraak van Merkel, Dijsselbloem en Schultz, de Griekse banken laat creperen, zoals ze dat afgelopen week hebben gedaan, volgt in eerste instantie wellicht de ‘Nucleaire‘ optie, die de ‘Eurozone‘ nog veel hoofdpijn zal bezorgen.

Daarna komt met een sneltreinvaart de ‘BRICS‘-bank in beeld. Maar dan wel zonder een regeling voor de ‘schulden‘. En dat wordt snel precair. Want als ‘de Grieken‘ geen geld meer storten op de rekening van ‘de Duitsers‘, droogt een belangrijke bron voor Merkel’s overheidsuitgaven op. En dreigt een ‘Domino-effect‘ dat (en , Spanje en Nederland) uiteindelijk kapitalen kan kosten. Tot liefst 56% van het GDP! Leg dátmaar eens uit aan de ‘kiezertjes‘!

Mocht u in de verleiding zijn te denken dat het slechts een ‘kleine meerderheid‘ is die uiteindelijk ‘NEE!’ stemde, bedenk dan dat veel van de ‘JA!‘ stemmers diep in hun hartook graag ‘NEE!‘ hadden gestemd, maar niet durfden. Andersom gaat die vlieger niet op. En of de ‘NEE!‘-stemmers er verstandig aan hebben gedaan, kan alleen de toekomst uitwijzen. Maar oprecht respect voor de Grieken die zich niet bang hebben laten maken!

Lees verder via: Stop de bankiers

Photo by aestheticsofcrisis


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nederland wingewest voor Amerikaanse belastingdienst

Het gaat steeds beter met ons, pfff: Vaker naar huisarts voor psychologische hulp